Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


Mesél a rajz – kritika az Éljen a kérdőjel, vesszen a pont című kiállításról (Takáts Fábián)

Réber László grafikus születésének 100. évfordulója alkalmából tárlat ad otthont mesés rajzainak és szépirodalmi illusztrációinak. A kiállítás, amely az alkotó munkásságának állít emléket, még október 1-jéig látogatható.

Réber László grafikusművész, karikaturista, ám nevét főként könyvillusztrációiról ismerjük: olyan neves írók műveihez készített képeket, mint Örkény István, Kurt Vonnegut vagy Gerald Durrell. Öt évtizedet átfogó alkotói korszakában újságoknak is rajzolt. A II. világháború alatt szovjet hadifogságba került, de 1948-ban hazatért, és a Szabad Száj nevű politikai élclap karikaturistájaként dolgozott. Hírnevét a Ludas Matyi című szatirikus hetilapnál alapozta meg. 1951 és 1953 között a Híradó- és Dokumentumfilmgyár rajzfilmosztályának tervezője volt. A hetvenes években az Élet és Irodalom glosszarovatához készített önálló rajzokat. Mégis leginkább illusztrátorként tartjuk számon – neve elválaszthatatlan a Janikovszky Éva- és Lázár Ervin-mesekönyvektől.

Tovább a kortarsonline.hu cikkére >>>

  
  

Megjelent: 2020-10-01 06:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.