Videó

Vállalkozásuk az élet – Szávai Géza és Szávai Ilona 

Az Erdély TV videója




Keresés a honlapon:


Reálos szemmel – Csengődi Péter: A flegma és a gyáva ütközete a Futó utcában

 


A flegma és a gyáva ütközete a Futó utcában

 

Nézd azt a majmot! Megáll a járda közepén, és ott cigarettázik! Mintha kimérte volna mérőszalaggal, hogy hol van a mértani közepe; nehogy valaki elférjen mellette bármelyik oldalon. Ennél már csak azt utálom jobban, amikor valaki kijön egy ajtón, és megáll pont előttem. Van, ahol hat méter széles a járda, és akkor is pont előttem áll meg. Mintha valami hülye erőfitogtatás lenne. Még mindig szívja. Majd mély levegőt fogok venni, hogy ne érezzem a füstöt, amíg áttornázom magam mellette; de a ruhám ilyen gyorsan is képes átvenni a szagokat. Úgy tűnik, a végére ért, eldobja. Na szép! Bele az égő csikket a csatornába! Ott van mellette két méterre tőle a hamutartó a kijelölt dohányzóhelyen. Oda lusta elmenni, inkább célbadobást rendez a járda közepéről. Eltaposni sem képes. Azta, milyen szőrös a keze! És milyen hosszú is! Ha nem vágja zsebre, véletlenül felsöpri vele az utcát. Volt egy hasonló srác az évfolyamunkon. Francba, nem hasonló, hanem ez pont ő.

– Helló!

– Szevasz, de rég nem láttalak!

– Bizony-bizony! Errefelé dolgozol?

– Igen, pont itt. És te?

– Én is, ott a sarkon.

– Valamelyik nap megiszunk egy sört? Munka után?

– Mindenképp!

Már akkor is utáltam, akkor sem volt tekintettel másokra. Egyszer megkértem, hogy ne a bejárat előtt cigarettázzon, és rámförmedt, hogy ne mondjam meg neki, hogy dohányozhat-e vagy sem. Nem azt mondtam, hogy válts életmódot, te nagyvárosi orángután; csak hogy nem szeretem, ha a füstöd csap először pofán, ha kimegyek a friss levegőre!

 

  
  

Megjelent: 2017-05-04 14:00:35

 

Csengődi Péter (1983) szoftverfejlesztő, író, költő, a Veranda Művészeti Csoport alapító tagja

A Holdkatlan Szépirodalmi és Művészeti Folyóirat egyik alapítója.

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.