Videó

Vállalkozásuk az élet – Szávai Géza és Szávai Ilona 

Az Erdély TV videója




Keresés a honlapon:


Reálos szemmel – Csengődi Péter: Forgatás a Lónyay utcában

 

Forgatás a Lónyay utcában

 

Szinte minden nap elmegyek a Szent-Györgyi Albert Általános Iskola és Gimnázium előtt, és egy alkalommal arra lettem figyelmes, hogy valami építkezésszerűség folyik. Találgattuk a munkatársakkal, hogy mi lehet, talán felújítás, esetleg díszlet valami forgatáshoz; errefelé az sem ritka. (Egyszer például egy kollégánk bejött az irodába, és viccből felkiáltott, hogy náci katonák vannak a Bakáts téri templom bejáratánál.)

Forgatáshoz készülődtek, mint kiderült később; az utcát hamarosan ellepték múltszázadi angol cégérek. Az iskola téglákból és szakadozott dróthálóból álló kerítését egy fából készült ház utcafrontjának álcázták, és a szomszédos épületeken is végeztek kisebb javításokat, festéseket, hogy jobban nézzenek majd ki a vásznon. Egy nap az utca azon szakaszát hatalmas paravánokkal lezárták, a betonutat felöntötték homokkal, a környéken lovak tömkelege várakozott, egymás után parkoltak a stáb furgonjai (kamera, világítás, egészségügyi kocsi, és így tovább).

A díszletet pár nap alatt teljesen lebontották, a cégérek eltűntek, és csak néhány halvány folt maradt a homokból, ami korábban vastagon belepte az utat. Az iskola ósdi kerítése is újra előbújt. Amikor felépítették a talmi házfalat, azon gondolkodtam, hogy milyen elmés, játékos megoldás lenne ez, hogy kicsit szebb legyen a környék, és talán az diákoknak is élmény lenne, hogy egy „játékház” ajtaján keresztül mehetnének be az iskola udvarába; de helyette maradt a kopott tégla és a szaggatott drót. Általánosságban talán annyit tudunk a filmforgatás költségeiről, hogy egy-egy jelenet akár milliókba is kerülhet. Ebbe a költségvetésbe úgy látszik, már nem fért bele, hogy befoltozzák az iskola kerítését, vagy hogy legalább otthagytak volna néhány díszlécet. Egy jobb világhoz néha elég lenne pár apró gesztus; a filmesek inkább úgy döntöttek, hogy a tetszetős építményt visszafokozzák olcsó bontott anyagra.

A stáb jött és ment, forgatás után mindent úgy hagyott maga után, ahogy korábban volt; a mondat rossz értelmében véve.

  
  

Megjelent: 2017-04-20 14:00:06

 

Csengődi Péter (1983) szoftverfejlesztő, író, költő, a Veranda Művészeti Csoport alapító tagja

A Holdkatlan Szépirodalmi és Művészeti Folyóirat egyik alapítója.

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.