Videó

Vállalkozásuk az élet – Szávai Géza és Szávai Ilona 

Az Erdély TV videója




Keresés a honlapon:


Csengődi Péter: Ne felejsd otthon a törölköződ!

 

Nyugaton már jó ideje hagyománya van olyan különleges napok "megünneplésének", amelyek nem az adott kultúra tradícióin alapulnak, hanem valamilyen regényhez vagy filmhez köthetőek, vagy csak egyszerűen maga a dátum mókás valamiért. Ezek Magyararoszágon is egyre nagyobb teret hódítanak, igaz, egyelőre csak "kocka"-körökben (ahogy azt a Párkocka karikatúrái is mutatják).

Ilyen napok pl. a Pí-nap, azaz március 14. (vagyis 3.14), április 5. ami az Űrszekerek-univerzumban az idegenekkel való Első kapcsolat napja, vagy május 4. a Csillagok háborújának napja (egy angol szójáték alapján - may the fourth be with you). Idén május 25. nem csak a Pünkösd és a hosszú hétvégén eltöltött kirándulások ünnepe, hanem egyben a Törölköző-nap is, amit Douglas Adams, a Galaxis útikalauz stopposoknak szerzőjének halálának évfordulójának alkalmából tartanak meg (pontosabban két héttel utána). A "hagyomány" szerint ezen a napon a rajongók mindenhova magukkal viszik a törölközőjüket, mivel az különleges szerepet kapott a történetben.

"Törülköző: A lehető leghasznosabb dolog, amit csak magával vihet a csillagközi stoppos. Egyrészt komoly gyakorlati értéke van: beletakarózhatunk, hogy meleghez jussunk, míg átugrándozunk a Jaglan-Béta hideg holdjain; heverhetünk rajta, míg a Santagrinus-V ragyogó, márványhomokos tengerpartjain szívjuk a sűrű tengeri levegőt; felvitorlázhatjuk vele minitutajunkat, míg lefelé sodródunk a lassú, lomha Moth folyón; takarózhatunk vele, miközben Kakrafoon sivatagainak vörös csillagai ragyognak ránk; megnedvesíthetjük és fegyverként használhatjuk kézitusában; fejünkre tekerhetjük, hogy távol tartsuk a mérges gőzöket, vagy hogy elkerüljük a Traal bolygó Mohó Poloskapattintó Fenevadjának pillantását (észvesztően ostoba állat, azt hiszi, ha te nem látod őt, ő sem lát téged – annyi esze van mint egy cipőtalpnak, de nagyon-nagyon mohó); veszély esetén vészjelzéseket adhatunk vele, és természetesen beletörölközhetünk, ha még elég tiszta hozzá." (Részlet a regényből) 

Ahogy M. J. Simpson Adamsről írt életrajzában olvasható, a regény ötlete egy körutazás alatt fogant meg, amikor a szerző egy európai útikalauzzal a kezében feküdt részegen egy innsbrucki mezőn, és a csillagokat bámulva arra gondolt, milyen lenne, ha valaki megírná a galaxis útikalauzát (bár állítólag később maga a szerző sem tudta, hogy igaz-e ez az anekdota). Az ötlet azonban tovább tartott, mint egy kósza fellángolás, és Adams leghíresebb munkássága lett az ebből írt regénysorozat, amit sokfele "a viág egyetlen ötrészes trilógiájaként" emlegetnek. Az öt kötet magához a szerzőhöz képest is nagy eredmény, hiszen Adams több ízben szenvedett írói válságban, és nem tartotta a határidőket. Simpson elmondása szerint a Viszlát, és kösz a halakat! befejezéséig hetekre bezárták Adamset és a szerkesztőjét egy hotelszobába. A Galaxis útikalauz története több média-formában is népszerűvé vált, televíziós sorozatként és mozifilmként is feldolgozták, ugyanakkor az első változatok eredetileg rádiójátékként kerültek nyilvánosságra.

Galaxis útikalauzzal először a kollégiumi vetélkedőkön találkoztam, ahol rendszeresen elhangzott az a kérdés, hogy "Mi a válasz?" Az idősebb hallgatók csípőből vágták rá a választ, hogy "42", és később már én is, bár magamból kiindulva az a sejtésem, hogy sokan nem is tudták, miről van szó, csak a számot jegyezték meg. Később a kollégiumunkban megjelent egy mini-folyóirat, a Kultúr WC (aminek a nevéből kitalálható, hogy hova volt kifüggesztve, és ki volt a célközönség), és időnként részleteket közölt a könyvből.

A film megnézése után első dolgom az volt, hogy beszerezzem az első regényt, ami nagy szó nálam, mert az olvasás ritkán tud úgy igazán lekötni. A sorozat többi részét egy angol nyelvű összesített kiadásban sikerült legkönnyebben megszereznem, ahol szembesülnöm kellett a választékos irodalmi angol nyelv olvasásának nehézségeivel. A legnagyobb kihívást az Az élet, a világmindenség, meg minden c. rész jelentette, az egyik oldalon a szavakat hosszasan kerestem a kis kéziszótárban, majd levettem a polcról a nagy szótárt, az interneten is kerestem a jelentésüket, végül feladtam, és tovább olvastam a regényt, ahol kiderült, hogy az író saját szavakat gyártott, melyeket később fel is fedett.

A regénysorozat több szinten is megérintett - egyszerre science-fiction, komédia, és ugyanakkor misztikum is. Az abszurd is nagy szerepet kap a történetben, aminek legjobb képviselője a Hooloovoo, egy idegen faj, ami valójában "a kék szuper-intelligens árnyalata", de ott van a "Más Valaki Problémája mező" is, ami nem rejti el az űrhajót, amire fel van szerelve, csupán ez emberek figyelmén kívül helyezi. Következetes, jól kidolgozott ál-elméletekkel parodizálja az űrtörténetek tudományos fantasztikumát, amellyel "bebizonyítja" például, hogyan működtethet űrutazásra alkalmas járművet egy étterem. Új szemlélettel tekint a világra, ahol nem az emberiség áll a középpontban, amit mi sem mutat jobban, mint hogy a Földet már az első pár oldalon elpusztítják.

Az emberiség többsége a mai napig nem tudja, hogy a történet szerint miért pont 42 a válasz az életet, a világmindenséget, meg mindent érintő végső kérdésre, mégis egy elterjedt szimbólummá vált. Stephen Fry azt állítja, mint a szerző barátja, neki elmondta, és az indok egyszerre csodálatos és ugyanakkor nyilvánvaló. Ugyanakkor megígérte, hogy a sírba viszi magával ezt a tudást. Én magam csak arra tudok gondolni, hogy ez ahhoz köthető, hogy egyes mítoszok szerint a lélek 21 gramm, de ez ugyanúgy találgatás, mint a regényben szereplő kamu-magyarázat: a 6x7 eredménye.

Douglas Adams 2001. május 11-én hunyt el szívinfarktusban, 49 évet élt.

  
  

Megjelent: 2015-05-25 10:00:00

 

Csengődi Péter (1983) szoftverfejlesztő, író, költő, a Veranda Művészeti Csoport alapító tagja

A Holdkatlan Szépirodalmi és Művészeti Folyóirat egyik alapítója.

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.