Videó

Vállalkozásuk az élet – Szávai Géza és Szávai Ilona 

Az Erdély TV videója




Keresés a honlapon:


Csengődi Péter: Kulturált robotok

 

Menj színházba a robot barátoddal!

Azt nézegettem, hogy vajon mit jelenít meg a Facebook, ha megosztom a bejegyzéseimet, és szöget ütött a fejemben: Amikor én még fiatal voltam (Haha!), ódzkottunk a weblapokat turkáló robotoktól. Ha gyanús volt a látogatási statisztika, tudtuk, hogy valami gép e-mailek, telefonszámok és sebezhetőségek után kutat. Aztán rájöttünk, hogy a Google és más kereső motorok is pásztázzák a cikkeinket, ahogy a Facebook is, amikor előnézetet készít a megosztott linkekhez, és így tovább. Fordult a kocka, már nem üldözzük el a robotokat a weboldalainkról, hanem odacsalogatjuk őket, és segítünk nekik elemezni a látottakat. Például, mikor új bejegyzést írok ehhez a bloghoz, megjelölöm azokat a sorokat, amikről a Facebook tudni fogja, hogy jó lesz összefoglalónak.

Ma már az emberek elsősorban "on-line" gondolkodnak, például e-book formában jelentetik meg a regényeket, és blogot írnak hagyományos napló helyett. Gyorsabb, kényelmesebb, nincs különösebb anyagi szükséglet (pl. papír vagy tinta), és több ember fogja tudni elérni a világon. A szöveg többnyire gépi analizálásrakészen születik. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a robotok számára elérhetetlenek a papír alapú könyvek, "csak" be kell a lapokat szkennelni, és végigfutni rajtuk egy karakterfelismerő programmal.

Az emberek a világ minden táján regényeket, verseket, színi kritikákat, stb. jelentetnek meg az interneten, és a keresőmotorok ezeket el is olvassák, amikor adatokat gyűjtenek, szóval bizonyos értelemben a robotok egyre kulturáltabbak lesznek. Ma már a színházlátogató robot sem számíthatna tudományos fantasztikumnak. A begyűjtés jelenthetné azt, hogy begurul a színházba, felveszi kamerával a darabot, és feldolgozza hangfelismerő, arcfelismerő, mozgáskövető, stb. szoftverekkel. Egyszer talán hasonló beszélgetéseket kezdeményezhetünk a robotunkkal:

- Hé, SzíniRobot, hogy tetszett a színdarab?

- Nos, a színpad kicsit sötét volt, így nem láttam mindent pontosan, és az egyik színész elfelejtette a szövegét, de a taps 103 Decibel felett volt, szóval adtam rá egy 7,5-ös értékelést. De figyelj csak, a kereső kifejezésed szerint kedveled a 6,0 feletti klasszikus darabokat, amiknek a szövegében megtalálható a "kastély" szó. Nincs kedved jövő héten eljönni velem?

  
  

Megjelent: 2015-02-26 11:00:00

 

Csengődi Péter (1983) szoftverfejlesztő, író, költő, a Veranda Művészeti Csoport alapító tagja

A Holdkatlan Szépirodalmi és Művészeti Folyóirat egyik alapítója.

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.