Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


Önarckép tájjal – Hódi Hajnalka: Beköszöntő

 

 

 

Új mértékegység születik

 

 

Egy iskolát és történetét többféle adattal lehet jellemezni, ezek egyfajta iskolai „mértékegységek”.

Először is adódik mérőszámként a létszám: a Müsziben (Pécsi Művészeti Gimnázium, Szakgimnázium és Technikum) most, ezen rovat elindulásakor 329-en vagyunk. Régi mértékegység továbbá az iskolafennállás éveinek száma, de jó lesz ide a tonnaszámra (f)elhasznált famentes lap, agyag, sárgaréz, textil, olaj-és vízfesték, az egész iskolát betöltő befújások, gyakorlások, fellépések, piruettek, monológ-mormolások száma. 

De ilyen a 3T. is: a támogatott, tűrt, tiltott események emlékezete, az elvesztett, felismerhetetlenségig összegyűrt, kollégiumban felszívódott ellenőrzők mennyisége, az egy főre jutó kimenőadag, az osztálykirándulások és múzeumlátogatások száma. Lehetne az elhagyott sálak, tollak, öltözőkulcsok, hajgumik összege, vagy a szünetben befalt vimpik, kávék és kólafröccsök ára…

A gyakorlótermek és balettöltözők mögött eltöltött órák száma után talán a világban elvetett magok mennyisége a második legesélyesebb az új címre, hisz nálunk szobrászok, ötvösök, festők, textilművesek, keramikusok, grafikusok, balettosok, zenészek, drámások, színészek teremnek évről évre, töltik meg értelemmel a Kék Szalon és a hangversenyterem falait.

Az új mértékegység ezentúl a Holdkatlanban megjelenő diákmunkák száma lesz; már nem csak élet és irodalom között lehet választani! 

 

 

  
  

Megjelent: 2023-03-23 06:00:00

 

Hódi Hajnalka (Pécs, 1974)

A Holdkatlan Szépirodalmi és Művészeti Folyóirat szerkesztője, a Galéria és az Önarckép tájjal rovat vezetője.

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.