Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


Magyar fanyar – Wessely Gábor: Még fagylaltkészítő gépet is tervezett az idős cukrászmester

 

 

 

Még fagylaltkészítő gépet is tervezett az idős cukrászmester

 

Hetven éve, 1948-ban kezdte kitanulni Tolnán a cukrász mesterséget Zsitvai János. Mindig törekedett az önállóságra, de csak 1969-ben nyithatott maszek cukrászdát, Szekszárdon. Ma fia és lánya működtet három szekszárdi és egy tolnai vendéglátó egységet.

 

Zsitvai János cukrászsütemények között töltötte az elmúlt hét évtizedet

SZEKSZÁRD A 84 éves Zsitvai János 70 éve cukrász. Felesége, fia és lánya is az, bár egyikük sem erre a pályára készült. Fia villamosmérnöki, lánya közgazdász diplomát szerzett, aztán mégis apjuk szakmáját vitték tovább. Felesége a tolnai áfész pénzügyi osztályvezetője volt, de férje 1970-es szívműtétje után, jó ideig ő működtette az ipart. Üzletvezető volt 1993-as nyugdíjba vonulásáig. Közben, 1981-ben még a mestervizsgát is letette. Persze Zsitvai János sem tétlenkedett ez idő alatt, csak egy kicsit visszafogottabban dolgozott.

Budapesten született 1934-ben. Tízévesen, a bombázások elől menekült Tolnán élő nagyszüleihez, s aztán sorsa úgy alakult, hogy ott is maradt. Az utcájukban lakó cukrász, Vancsura Pál volt a bérmakeresztapja, akinél 1948 és 1950 között kitanulta a mesterséget. Dolgozni a szekszárdi vendéglátóipari vállalatnál kezdett, aztán visszakerült Tolnára, az áfész cukrászdájába, amit 1951-1969-ig vezetett. Közben, 1964-ben letette a cukrász mestervizsgát, és 1966-ban vendéglátóipari technikusi végzettséget szerzett, Pécsen. Többször próbált önállósodni, de az áfésznek vétó joga volt, amivel élt is. Nem akartak konkurens, maszek kisiparost látni a településen. Az akkori alapelv így szólt: ellátatlan területen esetleg engedélyezhető a magánvállalkozás. De nem volt ellátatlan a terület, mert ő ellátta.

Végül, Szekszárd szélén, a Tartsay utcában nyithatott cukrászdát, 1969 május 1-jén. Jelenleg négy egységet működtet a Zsitvai család: egyet Tolnán, hármat Szekszárdon. A legismertebb a Mikes utcai. A szülők, koruk miatt már nem vesznek részt a napi munkában. Inkább az öt unokával foglalkoznak. Zsitvai János sok idejét szenteli a horgászatnak. Szálkára jár, fogott már az idén húszkilós busát is, de visszaengedte, mert az éjszakába nyúló halpucoláshoz nincs kedve.

Korábban, huszonévesen ügyesen rajzolt, festett. Két évig járt a tolnai festőművész, Martinek József képzőművészeti körébe. Akkoriban készült szénrajzait, vízfestményeit, olajképeit máig őrzi. Kézügyességének, szépérzékének nagy hasznát vette a cukrászatban is. A hatvanas években számos országos szakmai versenyen nyert, illetve előkelő helyezést ért el, dísztorta és napi készítmény kategóriában.

Aktív korában a szakmája egészét ismerte és művelte. Még fagylaltkészítő gépet is tervezett, fagylaltpultot is gyártott. Univerzális kisiparosnak számított, aki örömét leli a munkájában, és sosem ideges. Pedig gyakran nyomták a melót hajnali háromtól este kilencig a feleségével. Egyszer egy alkalmazottjuk megkérdezte: hogyan vezetik le a feszültséget, hogy lehet, hogy sosem veszekszenek?

Erről nekik az a véleményük, hogy ahol nincs probléma, ott nem kell veszekedni, ahol van, ott meg nem a veszekedés a megoldás. Mindent meg lehet beszélni higgadtan, ésszerűen.

 

 

  
  

Megjelent: 2020-01-26 07:25:00

 

Wessely Gábor

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.