Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


Magyar fanyar – Wessely Gábor: Külföldön is járt már a császárláb

 

 

 

 

 

Külföldön is járt már a császárláb

PAKS Három évfordulót is ünnepel az idén a Paksi Városi Múzeum. Ötven évvel ezelőtt került elő az a katonai bronz diploma, melynek következtében elindult az aktív kutatómunka, elindultak az ásatások a római kori erődítmény, Lussonium területén. Maga a múzeum 25 éve működik, és legismertebb kiállítási tárgyát, a császárlábat tíz éve találták meg.

Ez az év tehát a jubileumok jegyében telik, a legjelentősebb visszaemlékező rendezvényt a múzeumok éjszakáján, június 22-én tartják. Minderről az intézmény igazgatója dr. Váradyné Péterfi Zsuzsanna adott tájékoztatást. Az alapító igazgatótól, dr. Rosner Gyulától 1998-ban vette át a vezetői teendőket. Sok fejlesztést hajtottak végre azóta, bár – véleménye szerint – a kultúrára soha, sehol nincs annyi pénz, mint amennyit megérdemelne.

Büszkeségük, a bronz császárláb egyedülálló lelet. Kora, a II. század végére vagy a III. század elejére tehető. A fémeket mindig beolvasztották, s újrafelhasználták annakidején. Megmaradása ezért a csodával határos, nemzetközi hírnévre tett szert, külföldi kiállításokra is kölcsönkérték már. Készült belőle egy másolat. Időnként azt adják oda, illetve ha nincs itt az eredeti, azt állítják ki Pakson, hogy a turisták ne maradjanak élmény nélkül.

Járt már a császárláb a németországi Bonnban, Aalenben és a holland Nijmegenben. A másolatot láthatták Budapesten és a németek legősibb városában, Trierben is. Értéke felbecsülhetetlen; egyik utaztatásakor hetvenezer euróra biztosították. Mai szemmel nézve is szép, kidolgozott, különleges díszítésvilágú, magas színvonalú szobrászati munka.

 

  
  

Megjelent: 2019-10-18 06:00:00

 

Wessely Gábor

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.