Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


Magyar fanyar – Wessely Gábor: A Szent Vér-ereklye új ereklyetartóban lesz látható Bátán

 

 

 

 

 

A Szent Vér-ereklye új ereklyetartóban lesz látható Bátán

 

Sümegi József diakónus az új tartóba helyezett ereklyével

Fotó: Loósz Róbert

BÁTA Az ország egyetlen Szent Vér kegyhelye Bátán található. A történelmi Magyarország – a mai Szlovákia – területén lévő Garamszentbenedeken is erős a Szent Vér tisztelete. Az itteni ereklye a törökdúlás idején, 1539-ben megsemmisült. Pótlására csak tavaly került sor, garamszentbenedeki segítséggel. Most pedig új tartót kapott az ereklye. A szeptember 15-ei Szent Vér-búcsún már ezt láthatják a hívek. A részletekről a kegyhely őre, Sümegi József diakónus beszél:

– A bátai Szent Vér-ereklyéről először a Thuróczi-krónika tesz említést, 1415-ben. Maga a csoda ennél korábban, a 14. század hetvenes éveinek végén történt, amikor a miséző pap kezei között az átváltoztatott ostya vérezni kezdett. A kegyhelyet a török a mohácsi vész után a földdel tette egyenlővé. Csak az 1920-as években fordult ismét az érdeklődés az egykori eucharisztikus csoda színhelye felé. Fájth Jenő helyi plébános, akkoriban kezdte kutatni a szent vér múltját. Ez a törekvés találkozott az eucharisztikus világkongresszusra készülő magyar egyház szándékával. Így épült fel Bátán az ország egyetlen eucharisztikus kegytemploma. A zarándoklatok ismét elkezdődtek. Az ereklye ügye úgy oldódott meg, hogy Udvardy György pécsi megyéspüspök kérésére, Viliam Judák nyitrai püspök, akinek joghatósága alá tartozik az egykori garamszentbenedeki monostortemplom, 2017. augusztus 10-én felnyitotta a az 1829. július 16-án lepecsételt ottani ereklyetartót, s leválasztott az ereklyéből egy 1 x 1 centis partikulát. Maga az ereklye egyébként egy nagyon vékony, ritkás szövet, alig látható foltokkal, a Szent Vér nyomaival. A leválasztott darabka egy aranyozott, kör alakú tokba került, amelynek előoldala üvegből van, s hátul püspöki pecsét zárja és hitelesíti. Az ereklyetokot egy piros kövekkel díszített kereszt alakú ereklyetartóba helyezte a nyitrai püspök. Ehelyett készített most újat Serbakov Tibor ötvösművész, Udvardy György pécsi püspök megrendelésére. Két részből áll: a tulajdonképpeni ereklyetartó monstrancia és az azt magába foglaló ereklyeszekrény. Egyébként az ereklye egyetlen ábrázolásos emlékét Holub József találta meg, 1940-ben, a Festetics-család levéltárában, Vince bátai apát 1500. évi búcsúlevelének pecsétjén.

Az 1600 lakosú Bátának nagy megterhelés a közel kétezer zarándok fogadása. Érkeznek gyalog, kerékpárral, motorral, autóval, busszal. Éhesek, szomjasak, parkolóra, vécére van szükségük, jó néhányan szállást is igényelnek. Ráadásul nagy erőkkel folyik a kegytemplom felújítása. Az előkészületekről, a helyi helyzetről a diakónus a következőket mondja:

– A beruházás része a templom teljes külső és belső felújítása, a liturgikus tér átalakítása, az ereklye méltó elhelyezése. Emellett szabadtéri oltár épül, megszépül a volt plébánia, valamint a középkori apátság is láthatóvá válik, romkert formájában. Ennek fedezete egy másfél milliárdos uniós forrás, melyből a szekszárdi és mohácsi templomok is megújulnak. Az építkezés az egyházmegyei zarándoklat idejére leáll. A település készen áll a hívők sokaságának fogadására. Már kialakult gyakorlat szerint mennek a dolgok. Az önkormányzat elkészíttette, pályázati támogatással, a Szent Vér-templom közelében a zarándokfogadó állomást, parkolókkal, pihenő hellyel, mosdókkal. A felújítási projekt egészének befejezése pedig a jövő nyárra várható.

 

 

  
  

Megjelent: 2019-09-20 06:00:00

 

Wessely Gábor

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.