Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


Horizont – A NŐ mint különleges teremtmény

 

 

 

 

A NŐ mint különleges teremtmény

 

A vajdasági székhelyű Szövet irodalmi, művészeti és közéleti magazin, valamint a Zámbó-fotók fotóművészeti témájú honlap által Érthetetlen címmel, júliusban meghirdetett pályázatra készült Bicók Lea és Lackó Márta újvidéki egyetemi hallgatók A Nő mint különleges teremtmény című fényképe, ami elnyerte a pályázat fődíját.

A 2021. szeptember 5-éig beérkezett pályamunkákat (tizenhárom pályázó huszonnégy alkotását) a HÍRES B Ede nyugalmazott újságíró, fotográfus (Zenta), PEC Gábor programozó informatikus (Frankfurt) és Petar ZAMBO fotográfus (Zombor) összetételű bírálóbizottság értékelte pontozásos módszerrel; döntését szeptember 30-án hozta meg, amit a magazin október 3-án tett közzé. A fődíj mellett egy különdíjat is kiosztott, amelyet Garai Bálint érdemelt ki Érthetetlen2 című művészfotójával.

 

 

A díjnyertes fénykép keletkezéséről és létrehozásának folyamatáról a vajdasági Magyar Szó napilap riporterének meséltek a díjazottak:

Lackó Márta:

Nem egy általános, felszínes témában kezdtünk el ötletelni, hanem inkább egy komplex, beszédes képben gondolkodtunk. Szerettük volna egy képben megjeleníteni a női létet, kezdve a születéstől egészen a halálig, leginkább kiemelve a nő, mint különleges teremtmény életet adó képességét.  

            Bicók Lea:

A megvalósítás elég gördülékenyen ment, hiszen konkrét elképzeléseink voltak az alkotással kapcsolatban. A borostyánra azért esett a választásunk, mert az életet és a termékenységet szimbolizálja, ezzel is utalva a műalkotás címére, továbbá a főbb életszakaszokat is szerettük volna megjeleníteni könyvek segítségével, a piros színnel pedig a nőiességet hangsúlyoztuk ki.

           

Lackó Márta és Bicók Lea

            A bírálóbizottság tagjai is értelmezték az alkotást.

            Petar Zambo:

Jól elgondolt és megvalósított elképzelés egy mindig aktuális témára. Jól kivehető, hogy a szerzőknek kidolgozott és világos koncepciójuk volt, és azt meg is valósították alkotásuk révén. A színek a fényképen visszafogottak, mégis kontrasztot képeznek. A kompozíció mintaszerű. 

            Híres B Ede:

A NŐ, mint különleges teremtmény című kép megfogott az anyaság, a létezés értelme különleges ábrázolásával.

            Pec Gábor:

Borostyánon ülni és az élet titkait keresni, nem egészen kihívás nélküli helyzet. A borostyán vadon nő, és nem tűr más növényt a maga közelében – sőt, ahol nő, pusztít is, akar falakat is eltakar, de a könyvek is eltűnhetnek idővel levelei között.

A könyvek, mint jóskártyák kirakva, Elkezdve és lapozva, vagy még teljesen csukott állapotban.

Itt kíváncsi lettem. A könyveket lehet lapozni, …mi lenne, ha az oldalak változnának, ha a múló idővel történő események ahhoz vezetnének, hogy …, mit tudom én …

A pályázat a pénzdíjak és a könyvajándékok célba jutásával véglegesen lezárult. A fotó viszont „tovább tart”, folyamatosan történik és alakul. Akárhányszor megtekintjük, mindig más és más jelentés szolgálatában áll. Mindannyiszor új jelentését fedezzük fel.

 

 

 

Az eredményhirdetés a Szövet felületén:

https://www.szovetirodalom.com/2021/10/03/a-no-mint-kulonleges-teremtmeny-a-szovet-es-a-zambo-fotok-erthetetlen-cimu-fotopalyazatanak-eredmenyhirdetese

 

 

  
  

Megjelent: 2021-12-22 14:00:00

 

Bence Erika (Bezdán, 1967)

egyetemi rendes tanár, kritikus. A Horizont rovat vezetője.

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.