Videó

Részlet az MTVA P´amende, 2024.04.18-i adásából a henti79 csatornán.




Keresés a honlapon:


Horizont – Aranyi László avantgárd képversei (B. E. jegyzetével)

 

  

 

 

ARANYI LÁSZLÓ AVANTGÁRD KÉPVERSEI

 

 

Az írott szöveg vizuális élményt nyújt. Gondoljunk egy kézírással teli papírlapra. Akár egyedi műalkotásként is felmutatható. A képvers makacs kísértetként a kezdetektől jelen van kultúránk irodalmában. Kifinomult, s kissé túlérett korokban, mint a hellénizmus, vagy a reneszánsz, gyakoribb a felbukkanása, mint máskor. De végül a 20. század elején virágzó „izmusok”, majd korunk avantgárd törekvései tették sajátos műformává. Tekintélyes nagyságúra nőtt bokrának sok-sok ágát láthatjuk mindenütt a világon. Magyarország kivételével. Itt forgatják így, forgatják úgy, s nem tudnak vele mit kezdeni… Pedig olyan egyszerű… Minden műalkotás az öntörvényű alkotó szabad szellemi gesztusainak manifeszációjaként jön létre, s ha szakít minden eddigi szabállyal, akkor az szándékos, tehát így akarta… S nem ilyenre sikerült… Nem baj, ha nehezen, ill. egyáltán nem értelmezhető egyik-másik. Akár a Rjóan-dzsi kert, a Zen kertművészeti klasszikusa. Tizenöt szikla a fehér kavicson, de bármilyen nézőpontot foglalunk is el, csak tizennégy látható, mert egy mindig az előtte lévő mögé rejtőzik. Íme, néhány képvers, ill. „hibrid” mű alkimista műhelyemből! (Aranyi László)

 

 

 

                        

 

      

 

 

                

 

Szerkesztői jegyzet

 

A posztavantgárd jegyében fogantak/-nak Aranyi László képversei. Inkább képek, mint versek: olyan szövegek, amelyekben a nyelv képi jellege konkrét formát ölt, manifesztálódik. A szöveget szinte teljesen „elnyomja” a kép. Autentikus reflexiók egy olyan világ bűvkörében, amely valóban a vizuális információ bonyolult szerveződése felé mutat. A végkimenet ismeretlen számunkra, még valahol a folyamat elején/középén tartunk, de a költő már sejt valamit. Víziói nyernek formát e sajátos képszövegekben.

(Bence Erika)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  
  

Megjelent: 2021-08-04 14:00:00

 

Bence Erika (Bezdán, 1967)

egyetemi rendes tanár, kritikus. A Horizont rovat vezetője.

 

Aranyi László (Keszthely, 1957) író, költő

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.