Videó

Vállalkozásuk az élet – Szávai Géza és Szávai Ilona 

Az Erdély TV videója




Keresés a honlapon:


Busznyák Imre: A szabadságról

 

Mi a szabadság? A függéstől, a meghatározottságtól való mentesülés.

Minden létezőre hatással van valami, ami meghatározza, befolyásolja, visszahat rá. Az összes meghatározottságtól való szabadulás csupán a nemlét esetén lehetséges, tehát a tiszta szabadság a nemlét. Ha valaminek a nemléte megelőzi a létét, akkor lehetőségnek, ha követi, akkor elmúlásnak nevezzük.

Félünk a szenvedés lehetőségétől is, de várjuk a bajok múlását. Vágyunk az öröm lehetőségére, de félünk annak múlásától. Szabadság örömet szerezni vagy a szenvedést elfogadni, de szabadság szenvedést okozni vagy lemondani az örömről. Szabadságunk aktív, és passzív oldalai.

Mivel a környezet, az itt élők akarata, a hagyományok adják számunkra a meghatározottságot, ezért a lehetőségek kihagyásával vagy a veszteségek elviselésével éljük meg a szabadságot. Mivel a környezetre, a körülöttünk élőkre, a hagyományokra mi is viszonthatással vagyunk, lehetőségek teremtésével vagy mulasztásokat elkövetve tesszük a szabadságot.

Minden más rabság. Rabság bizony, amikor a lehetőségektől megrészegülten cselekszünk, amikor szenvedünk a veszteségektől, amikor az ismeretlentől visszarettenünk vagy a tetteink formálisakká válnak.

  
  

Megjelent: 2016-05-01 16:00:00

 

Busznyák Imre (Sárvár, 1959) szövegellő hím

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.