Videó

Vállalkozásuk az élet – Szávai Géza és Szávai Ilona 

Az Erdély TV videója




Keresés a honlapon:


Cselenyák Imre: Évértékelő 2020

 

 

 

 

Melyik volt szerinted az idei év legfontosabb magyar szépirodalmi műve?

Bevallom, nem tudok rá válaszolni. Nem követem a kortársírók műveit, ahogyan én olvasok abban nincsen tudatosság. Ha szépirodalom, akkor többnyire klasszikus. Kevesebbszer lőhetek mellé. Ahogy hallom, Grecsó Krisztián Vera című regénye Libri irodalmi közönségdíjas lett. Ezt érdemes komolyan venni, mert óriási az olvasottsága. Nekem vesszőparipám, hogy csak az a szépirodalmi alkotás teljesíti be küldetését, amelyiket tömegek olvassák. És ezt a regényt én is hamarosan elolvasom.

 

Melyik kötetet tartod a legkiemelkedőbb fordításban megjelent műnek 2020-ban?

Az az igazság, hogy inkább 2019-re gondolok itt, ahogyan Grecsó esetében is, mert az idei évet még nem lehet értékelni. A kiemelkedő fordítások pedig sok esetben nem azok, amiket most annak érzünk. De mégis, ha már itt tartunk, most hallottam, hogy Margaret Atwood Macskaszem című regénye Csonka Ágnes fordításában igen „ütős” lett.

 

Ki volt számodra az év felfedezettje és miért?

Benyák Zoltán. Ő megfelelőképpen modern, hagyománytisztelő, abszurd, realista, eklektikus stb.. A látszólag könnyű olvasás mélyén a mögöttes többrétegű. Természetesen az írói erényeket lehet versenyeztetni, de fölösleges, talán egy kijelentést megkockáztathatunk: akit legalább ötezren olvasnak, az jelen van.

 

Melyik volt a kedvenced a Holdkatlanban megjelent írások közül és miért?

Remélem a kérdés a szerzőtársakra vonatkozik. Bene Zoltán: Forgácsok. Valahogy tele van hétköznapi feszültséggel, ami mégis olyan megismételhetetlen. Egyszeri, és nem lehet meg nem történtté tenni.

 

Hogyan befolyásolta az életedet a koronavírus-járvány?

Nem befolyásolja. Mint szabadfoglalkozású író élvezem a karantént. Reggel félhétkor kelek, kávézom, olvasok, írok. Ebéd után ledőlök, másfél órát lustálkodom (relaxálok), aztán még írok másfél órát. Vacsora előtt intenzíven legyalogolok 3-4 kilométert, lehetőleg olyan helyeken, ahol fölösleges a maszkviselés. Az estét minden lelkiismeret furdalás nélkül a lazításnak szentelem. Sakkozom, tévézek, társalgom a párommal, és még a fröccs meg a sör is belefér.

 

Mik a terveid 2021-re?

Folytatom az életrajzi regényemet.

 

 

  
  

Megjelent: 2020-12-27 14:00:00

 

Cselenyák Imre (Nyírkáta 1957. január 1.) elbeszélő, regényíró, zenész, dalszövegíró, a Veranda Művészeti Csoport alapító tagja

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.