Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


Bártfai Attila Márk: Évértékelő 2020

 

 

 

 

– Melyik volt szerinted az idei év legfontosabb magyar szépirodalmi műve?

Ezt nem tudom megítélni. Azonban Halmosi Sándor Kiáltó szó a tiszta irodalomért címen közölt töprengése fontos inspiráció volt számomra az intellektuális tisztesség kritériumával való foglalatosság tekintetében. Az eszmefuttatás végére érve az a konklúzió bukott ki belőlem, hogy a gömbölyű forog itt kockán. Filip Tamás Csukott szemmel című verse pedig lenyűgözött.

– Melyik kötetet tartod a legkiemelkedőbb fordításban megjelent műnek 2020-ban?

A szorosabban vett irodalom világából kitekintve, de még mindig az esztétikai élményeimet követve Joseph de Maistre Elmélkedéseit választom, a fordító Kisari Miklós, a kötetet a Századvég kiadó gondozta. Hiánypótló alapvetés, ami így paradoxonnak hat, remélem idővel egyszerűen alapvetés lesz.

– Ki volt számodra az év felfedezettje és miért?

Bevallom, hogy idén nem kísérleteztem új szerzőkkel, hanem bevált szerzőket olvastam, ami talán annak a jele, hogy veszedelmesen öregszem.

– Melyik volt a kedvenced a Holdkatlanban megjelent írások közül és miért?

Turányi Tamás A vaskenguru című verse. Mert rendkívül pontos megfogalmazása a bizonytalanságnak és otthontalanságnak, ami az ember, az emberek, a világ és a világok sajátja. A köd anyagával rajzolt éles vonalak érzetét, hangulatát kelti bennem az a vers.

– Hogyan befolyásolta az életedet a koronavírus-járvány?

Már az első kósza hírek hallatára bevezettem a vitaminok, a növényi olajak, természetes immunerősítők stb. babonás gyakorlatát az életembe. Azaz, tulajdonképpen ez a helyzet egy új szokásrendszerrel ajándékozott meg. Ugyanakkor nagyon nehezen viselem azt a furcsa, objektív távolságot, ami az emberek között keletkezett. Felerősödött bennem a metafizikai vagy transzcendens unalom érzete, és a transzgresszió ábrándos romantikája, amit Sade és Bataille műveinek olvasásával és a velük való perlekedéssel ütök agyon. Szimultán foglalkozom a bennem lakó üres angyallal és üres ördöggel. Ugyanakkor erős meggyőződés kerített hatalmába azzal kapcsolatban, hogy minden embernek pontosítania kell a közeljövőben az élethez, a halálhoz, a szenthez, a profánhoz, a blaszfémiához, a hatalomhoz, és az erotikához való viszonyát. Ha valakibe csak egy kicsi elemi tisztesség is szorult, akkor nem távozhat úgy ebből a világból, hogy ezekben a témákban ne közölné azt, amire jutott. Mivel szociális területen dolgozom, így temérdek a munkám, ráadásul számos plusz feladatom keletkezett. Úgy érzem, hogy az életemre a járvány merőben ellentétes hatást gyakorol, mint a barátaiméra, nem lelassított, hanem néhány vesszőcsapással „tempózásra” késztetett.

– Mik a terveid 2021-re?

2020 ismeretében nem merek 2021-re vonatkozóan tervezni. Esetleg kísérletet tehetek rá, hogy végiglélegezzem. Az írás tekintetében pedig megpróbálhatom nem elfelejteni az ABC betűit. Többre nem vállalkoznék. Talán majd 2022-ben nekilátok az említett területekkel kapcsolatos számvetésnek.

 

 

  
  

Megjelent: 2020-12-27 06:00:00

 

Bártfai Attila Márk (Budapest, 1978) költő

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.