Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


Marton-Ady Edina: Évértékelő 2020

 

 

 

 

Melyik volt szerinted az idei év legfontosabb magyar szépirodalmi műve?

Annyira szeretjük ezeket a legeket. Szépségkirálynőket, csúcstelefonokat választani, legjobb termék, legszebb épület, mindig az jut eszembe, ahogyan gyerekkoromban a faluban szögelik ki a tiszta udvar, legszebb ház táblát a népek, miközben ahány ember él, annyi a legszebb. Nekem sok fontos könyv jött idén, kettő van, ami nagyon megtépázott, az egyik Babarczy Eszter A mérgezett nő című novelláskötete volt a Jelenkornál és most, mondhatni folyamatosan olvasom, felfedezem Jászberényi Sándor Varjúkirályát, ami a Kalligramnál jött le, nagyon erős borítóval és még erősebb történetekkel.


– Melyik kötetet tartod a legkiemelkedőbb fordításban megjelent műnek 2020-ban?

A Helikon gondozásában jelent meg a Gyengéd Érintések Művészete Viktor Pelevintől, M. Nagy Miklós Viktor fordításában. Nagyon szeretem. Jelenidő, mert éppen olvasom, de szeretem a Jelenkortól Csonka Ágnes Margaret Atwood fordításait is, Az ehető nő tuti 2020-as, és ott van a Poligráf Kiadó Értekezés a babfejtésről című könyve, amit Wieslaw Mysliwski írt, csak bele kell olvasni a boltban és már viszi is magával az ember. Hogy a legkiemelkedőbb melyik, azt nem én fogom eldönteni, nem tudnám és nem is akarom.

 

Ki volt számodra az év felfedezettje és miért?

Komár Sabrina, aki a Monológ sorozatával megnyerte ezt a címet a Budapest International Foto Awards díjkiosztóján. Lenyűgözőek a képei.

https://budapestfotoawards.com/winners/special/2020/135/

 

Melyik volt a kedvenced a Holdkatlanban megjelent írások közül és miért?


Kupi Rebeka Rosta című írása. Feszes, erős szöveg, sűrített világ. Megfogott. Mintha vers lenne, de bevallom, Farkas Molnár Péter halála rettenetesen megrázott, egy darabig nem tudtam olvasni az oldalt, most kezdek visszatérni. Bocsánat érte.

 

Hogyan befolyásolta az életedet a koronavírus-járvány?

Nincs annyi hely itt, hogy ebbe most belemenjünk és háromgyerekes anyaként iszonyú unalmas volna mindannyiunk számára, amit elmesélek, pláne, hogy minden gyereket nevelő szülő be tud számolni róla, akinek iskolás korú a csemetéje. Sajnos a srácok miatt kevés idő marad írásra, kibeszélik belőlem a kreatív gondolatokat és a napi rutin, a monotónia sem kedvez az alkotásnak. Maradjunk annyiban, gyűlnek rajtam a ráncok és nem én leszek az év legfittebb anyukája sem.

 

Mik a terveid 2021-re?

Nem tervezgetek, amíg tart a COVID, de nagyon boldoggá tenne, ha megjelenhetne az első könyvem.

 

 

 

  
  

Megjelent: 2020-12-23 14:00:00

 

Marton-Ady Edina (1979)

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.