Videó

Vállalkozásuk az élet – Szávai Géza és Szávai Ilona 

Az Erdély TV videója




Keresés a honlapon:


Fábián István: Évértékelő 2020

 

 

 

 

Melyik volt szerinted az idei év legfontosabb magyar szépirodalmi műve?

Mohai V. Lajos: Tintaceruza a sörösládában (PRAE, 2020). A legbékésebb, legemberibb Közép-Európa képei a valamikori békeévekből, ahol Prága és Nagykanizsa összeér egyetlen emberöltőként, és arany jókedv festi a háttérben készülődő iszonyatot. Arany idők, aranyfényű sör, Arany Prága, Hašek és Hrabal – mintha mindannyiunknak lenne törzsasztala az Aranytigrisben.

 

Melyik kötetet tartod a legkiemelkedőbb fordításban megjelent műnek 2020-ban?

Thomas Hardy: Távol a világ zajától, fordította Gy. Horváth László (Lazi, Szeged, 2020)

A számos feldolgozást, megfilmesítést megért mű Gy. Horváth fordításában újabb és újabb színeit, fénytöréseit mutatja az olvasónak.

 

Ki volt számodra az év felfedezettje és miért?

Számomra az év felfedezettje Fekete Anna, akinek – ha jól tudom – egy kötete jelent meg eddig, Oda-vissza címmel még 2015-ben (FISZ). Ebből látható, csupán számomra az „év felfedezettje”, s az én hibám, hogy öt év után vág belém ez a kivételes hang. A személyesség, a gondolatok, érzések (pontosan fogalmazott érzetek sokkal inkább) ilyen mélységekből, a saját sejtekből való felmerítése egészen-egészen egyéni világot tár elénk. A még nagyobb érték pedig az, ahogy magunkra ismerünk.

 

Melyik volt a kedvenced a Holdkatlanban megjelent írások közül és miért?

Covid és környéke – yoyo karikatúrák
Életünk egyik legnagyobb értéke, ha szembe tudjuk nevetni a közelítő legnagyobb bajokat. Yoyo megadja ezt a keserédes örömöt.

 

Hogyan befolyásolta az életedet a koronavírus-járvány?

Miután már tizennyolc éve dolgozom szabadúszó kiadványtervezőként, s a munkám teljes egészében megoldható netes elérésekkel, voltaképp nem sok minden változott. Ráadásul eddigi munkáim mellett – Balázs F. Attila és Halmosi Sándor baráti ismeretsége révén – az AB ART Kiadó köteteinek tervezése, nyomdai előkészítése is örömteli tennivalóm, így valóban a szerencsések közé sorolom magam.

 

Mik a terveid 2021-re?

Kenyérkereső munkáim illetve az írás és rajzolás arányainak átrendezését tervezem – elvégre nyugdíjas vagyok! Talán még jó sok grafika, talán egy újabb kötetnyi vers. Talán kevesebb politikai indulat – ezt tervezem.

 

 

 

 

  
  

Megjelent: 2020-12-16 06:00:00

 

Fábián István (Budapest, 1953) költő, tervező-grafikus

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.