Videó

Vállalkozásuk az élet – Szávai Géza és Szávai Ilona 

Az Erdély TV videója




Keresés a honlapon:


Döme Barbara: Évértékelő 2020

 

 

 

 

Melyik volt szerinted az idei év legfontosabb magyar szépirodalmi műve?

Azt, hogy melyik volt a legfontosabb még megtippelni sem merem, csak azt tudom megmondani, számomra melyik volt a legfontosabb. Két kötetet is említenék. Az egyik egy rendhagyó „antológia”. Ez az Irodalmi Jelen Trianon lapszáma, amely kortárs írók, költők prózai és lírai műveit tartalmazta. Ez mindenképpen fontos kordokumentum. A másik Bene Zoltán Isten, ítélet című regénye.

 

Melyik kötetet tartod a legkiemelkedőbb fordításban megjelent műnek 2020-ban?

Floarea Ţuţuianu: A csábítás művészete, válogatott versek „Tutuianu költészete közel húsz év alatt a nőies erotikától a vallásos-misztikus erotikáig hosszú utat tett meg. Állandó viszont az a mindenféle törvényre és szabályra fittyet hányó természetessége, amellyel a test életét szemléli. Költészete mindvégig eredeti maradt, talán éppen azért, mert az erotikus szemlélet nála mindenekelőtti és -feletti, képes mindent sajátos, új perspektívába helyezni.”– írja Király Farkas, akivel mélységesen egyetértek.

 

Ki volt számodra az év felfedezettje és miért?

Fülöp Dorottya, egy fiatal költő, aki idén az Irodalmi Jelen Debüt-díját is megkapta. Olyan érett és precíz, ugyanakkor mélyen megérintő már most is a lírája, ha nem tudnánk, hogy a versek tőle származnak, gondolhatnánk, hogy egy már befutott pályatárs alkotásai.

 

Melyik volt a kedvenced a Holdkatlanban megjelent írások közül és miért?

Egyet nem szeretnék kiemelni, inkább azt mondom, Simon Adri verseit nagyon szeretem, a Holdkatlanon is örömmel olvasom őket minden alkalommal. Adri versei épp olyan egyediek, mint az ő személyisége. Ki ne szeretné?

 

Hogyan befolyásolta az életedet a koronavírus-járvány?

Elsősorban az ingerek csökkentek, illetve váltak egyoldalúvá, pedig ezek nagyon fontosak egy alkotó ember számára. A tér beszűkült, minden gondolatunk a járvány körül forog. Nem csoda, hogy olyan sokan és sokat írunk róla, természetesen én is. Ugyanakkor ez nem baj, hiszen talán a jövőben a mi írásainkból rakják majd össze, milyen is volt 2020 a koronavírus tükrében. Persze ez sem egyedi jelenség, gondoljunk csak a kolerára, vagy a himlőre, mindegyikből született számtalan irodalmi alkotás. Unatkozni most sincs időm, szerkeszteni és írni itthon is lehet. A barátokkal, szeretteimmel való találkozás természetesen hiányzik.

 

Mik a terveid 2021-re?

Már elkészült és a 2021. év elején jelenik meg az új novelláskötetem az Orpheusz kiadó gondozásában. Címe: Angyalt reggelire. Dolgozom továbbá egy kisregényen, ez a Sanyi az ismeretlen celeb munkacímet viseli és a már ismert Sanyi-sorozatom darabjait tartalmazza átdolgozva. Természetesen új történetek is lesznek benne. Emellett egy lírai kisprózákat tartalmazó könyvvel is készülök.

 

 

 

  
  

Megjelent: 2020-12-15 14:00:00

 

Döme Barbara (Debrecen, 1973) újságíró, szerkesztő

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.