Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


Egy csapott evőkanál – Bittner Mónika: Egy nevezetes reggeli

 

 

    A gabonapehely az egyik legnépszerűbb napindító étel, tápláló és finom, tele vitaminnal, gyorsan elkészíthető reggelire, tényleg csupa jó dolog; egyedül talán csak pár százezer orvos jön indulatba, ha szóba kerül a téma. Meg a WHO, ahol több előírás és szabályzat született gabonapehely-ügyben, mint az alkoholtartalmú italok vonatkozásában. Akkor most mégsem a gabonapehely a bajnokok reggelije?

A kérdésre átfogóbb választ kapunk az irodalomból, mint bármelyik orvosi szaklapból; már amennyiben valaki holisztikusabb feleletre vágyna. A  Bajnokok reggelije című könyvéből kiderül, hogy mi kerül a győztesek asztalára, emellett pedig részletes áttekintést kapunk az emberi létezésről. Vagyis inkább az emberi létezés illúziójáról.

Kurt Vonnegut Jr. száz éve született 1922. november 11-én. A huszadik század egyik legnagyobb hatású alkotója, az amerikai irodalom és ellenkultúra kultikus figurája. Munkásságával kapcsolatban gyakori jelzők a szatirikus, szürreális és szerették (volna) beskatulyázni a fekete humor (sőt a legfeketébb fekete humor) kategóriába, de Vonnegut mindent elutasított, semmiféle címkét nem akart a műveire.

Regényei és esszéi mellett az angol és amerikai egyetemek végzősei számára írt beszédeit is jó szívvel ajánlom. Igazából azt mondanám, hogy Vonnegutnak a saját kézzel lefirkantott bevásárló listája is izgalmas lehet, kiváltképp, ha olyan szépen illusztrálja, mint a Bajnokok reggelijét. Végezetül egy recept az élethez: „Avégből születtünk erre a világra, hogy lopjuk a napot. Nehogy elhiggyék az ellenkezőjét!”

  
  

Megjelent: 2022-11-13 14:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.