Videó

A Ma7 csatorna videója




Keresés a honlapon:


Egy csapott evőkanál – Bittner Mónika: A sütemények királynője

    Előre szólok, nem lesz finom! Rendkívül erőteljes, felkavaró A Sütemények Királynője, de ízletesnek semmiképpen sem mondható. Pintér Béla saját, fájdalmas történeteit alakította át drámává, ez a darab mondható a legszemélyesebb alkotásának.

A nyitójelenet első percétől már bizonyosak lehetünk abban, hogy az előadás végét jelző taps után a történet nem fog befejeződni, a függöny lemegy, de azt követően napokig a fejünkben maradnak mondatok, hangulatok és kérdések, amelyre nincsenek válaszok. Persze Pintér Béla darabjai nem arról ismertek, hogy kérdésekre válaszoljon. Szerencsére.

1984-ben vagyunk a Kosár család nyomorúságos otthonában. Egy alakot látunk, aki hegesztőmaszkra erősített szarvakat visel, nyakában súlyos hám, amely a színpadhoz van erősítve, ezen a kötélen húzza körbe-körbe a porondot, azaz a családi otthont. Egyszer csak megáll, levetkőzik és fellép a színpadra: Kosár István alezredes, a családfő hazaérkezett.

A groteszk kezdet után egyre kényelmetlenebb történetek kerülnek színre, Pintér Béla úgy pakolja ki a borzalmakat, mint egy kedélyes szatócs: van itt alkoholizmus, elmebaj, családon belüli erőszak minden fajtája, néha felröhögünk, de attól csak még nyomottabb lesz a kedélyállapotunk. A történet a hetedik születésnapi ünnepségére készülődő Erika köré szerveződik, akinek a problémája – hogy úgy mondjam –  egészen sajátságos. Az anyukája a nehézségek ellenére megígéri, hogy a kislánynak a legszebb és legfinomabb tortát készíti el. A szándék megvolt, az iszonyatos eredményért nem a valaha jobb napokat látott Olga a felelős, Ő ugyanis valóban sokat dolgozott a születésnapi meglepetéssel. A gyerekkorú unokatestvérek a legkegyetlenebbek ebben a történetben. Még jó, hogy itt van Lajos bácsi, Erika osztályfőnöke, aki laza, jó fej és kiváló pedagógus. Bár mindenkinek ilyen tanára lenne. Vagy, várjunk csak!

A poént nem lövöm le sem Lajos bácsival, sem a tortával kapcsolatban, mindenkinek ajánlom az előadást. Nem értek egyet azokkal a fanyalgó kritikusokkal, akik szerint ez a mű egy kicsit túllőtt a célon. Pintér Béla színházában az artaudi láthatatlan, titkos igazságok tárgyiasulnak.

A születésnapi desszert receptjét nem osztom meg, sokan hálásak lesznek ezért az apró figyelmességért, egyébként is nagyobb élmény, ha a Kosár család történetével együtt olvassuk. A szöveg megtalálható Pintér Béla Drámák című remek gyűjteményében, ami a Saxum Kiadó gondozásban jelent meg.

 

 

 

 

  
  

Megjelent: 2022-06-26 14:00:00

 

Bittner Mónika (Szeghalom, 1978)

Az Egy csapott evőkanál rovat vezetője.

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.