Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


Egy csapott evőkanál – Bittner Mónika: Ilsebill ízlelt, csipetnyit sózott

 

 

 

Irodalmi díjakból nem szűkölködünk, annyi van belőlük, hogy a legnívósabbakat nehéz kiválasztani. Ha a gyanútlanul sétáló járókelőt megtámadná egy régi vágású riporter azzal a kérdéssel, hogy nevezzen meg egy ilyet, akkor a Nobel-díj nagy bizonyossággal mindenkinek eszébe jutna. Minden évben találgatunk, hogy ki lehet az irodalmi befutó, aztán legalább két hétig olvashatunk arról, hogy de miért pont Ő. Egy szó, mint száz, a svédek elismerése eszmei és anyagi értelemben is az egyik legértékesebb, ám, ha elszakadunk (kissé) attól, hogy mit muszáj színvonalasnak gondolni, akkor találunk még izgalmas versenyeket a témában. Most persze kénytelen lesz a kedves olvasó a szubjektív értékelésem követni, hogy mi az érdekes, de szerintem nem tér el nagyon az ízlésünk abban, hogy az egyik legfigyelemfelkeltőbb irodalmi mérkőzés az első mondathoz kapcsolódik. Mi a legjobb, legszebb kezdő mondat.

Persze van olyan irodalmi alak, aki a Nobelt is meg a legjobb mondatos jutalmat is magáénak tudhatja. Günter Grass nagyszerűségét nem vitatja senki, a kortárs irodalom egyik legkiemelkedőbb német nyelvű szerzőjeként utalnak rá, 1999-ben irodalmi Nobel-díjat kapott, 2007-ben pedig „A legszebb első mondat” kitüntetését is elnyerte A hal című regényével. A művet főként a férfi és női szempontú elbeszélések különbségei alapján elemzik, a könyv alapja a Mese a halászról meg a feleségéről című népszerű Grimm történet. Grass regényében azonban a hal a halász szolgálatában áll. Az elbeszélő mű kilenc szakácsnő életén keresztül az emberiség mintegy 4000 éves történetét idézi fel, melyben keveredik a mese, a mítosz és a valódi történelem. Olvashatunk Kelet-Európáról, Gdańskról, a Balti-tenger mentén élő népekről, királyokról, fejedelmekről, vesztes és megnyert csatákról, szentekről, utcalányokról, híres és kevésbé ismert emberekről. A kilenc részt számtalan ínyenc recept színesíti, melyek között a rombuszhal elkészítése jutott jelentős szerephez. Miközben a rombuszhal elkészítését olvassuk, elgondolkodhatunk azon, hogy jobb lett-e a világ a férfiak által. Ez utóbbi kérdést még mindig Günter Grass teszi fel, félreértés ne essék.

 

Hozzávalók 4 személyre:

   1 db kisebb rombuszhal

    2.5 dl olaj

    4 dl fehérbor

    5 db szarvasgomba

    5 db mogyoróhagyma

    20 dkg csiperkegomba

    2 csokor petrezselyem

    0.5 csomó metélőhagyma

    3 db szardella

    28 dkg vaj

    3 evőkanál zsemlemorzsa

    5 dl halalaplé

    50 dkg újburgonya

    1 kg só

    2 db kis citrom

    néhány tárkonylevél

    szerecsendió

    cayenne-i bors

    zsiradék az alufóliára

Elkészítés

A konyhakész halat dörzsöljük be sóval, majd facsarjuk ki a citromokat. Keverjük össze egy edényben az olajat, 2 dl fehérbort és a citromlét. Tegyük bele a halat, hagyjuk legalább egy óráig pácolódni.

A zöldfűszer mártáshoz hámozzuk meg a szarvasgombát. Tisztítsuk meg a mogyoróhagymát,  csiperkegombát. Vágjuk fel a petrezselymet, a metélőhagymát és a tárkonyleveleket, aprítsuk fel a szardellát. Forrósítsunk fel 25 dkg vajat, ebben pároljuk meg a zsemlemorzsát, a szarvasgombát, a mogyoróhagymát, a csiperkegombát, a metélőhagymát, a tárkonyt, a szardellát és a petrezselyem felét. Ízesítsük reszelt szerecsendióval és cayenne-i borssal. Adjuk hozzá a halalaplét, és főzzük kis lángon, ameddig krémszerű mártást nem kapunk.

Vegyük ki a rombuszhalat a pácléből, és tegyük serpenyőbe. Hegyes késsel ejtsünk vágást a gerinc mentén, kenjük be a halat a zöldfűszer mártással. Kizsírozott alufóliával takarjuk be ezzel a halat. Pároljuk a sütőben egy óra hosszat, közben többször locsoljuk meg a levével, végül öntsük hozzá a maradék bort, és még egyszer forrósítsuk fel. Helyezzük a halat előmelegített tálra, és öntsük rá a zöldfűszer mártást.

Vajban párolt petrezselymes burgonyával és salátával tálaljuk.

 

 

 

  
  

Megjelent: 2022-05-27 14:00:00

 

Bittner Mónika (Szeghalom, 1978)

Az Egy csapott evőkanál rovat vezetője.

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.