VideóA Danubia Televízió videója Keresés a honlapon: |
Egy csapott evőkanál – Bittner Mónika: Matzner-palacsinta
Bármiben lefogadom, hogy a kedves Olvasó evett már a híres Matzner-palacsintából, sőt az is lehet, hogy ez a kedvenc desszertje. Diós-mazsolás töltelék a háromszögűre hajtogatott palacsintában, leöntve tejszínes csokoládéval, ahogy belevágunk, mennyei rumos illat bódít. Ne mondja nekem, hogy ez a Gundel-palacsinta! Vagy mégis? Márai Sándor akár minden nap kaphatott ebből a különleges édességből, a felesége, Matzner Ilona (Lola) receptje ugyanis a később Gundel-palacsintára keresztelt fogás. 1940 októberében mutatták be Márai „Rendelés előtt” novellájából készült Kaland című színdarabot, amelynek alkalmából egy bankettet tartottak a Gundel étteremben. Az összejövetelre Lola útmutatása szerint elkészítették a család egyik desszertjét, a dióval, mazsolával, cukrozott narancshéjjal töltött csokoládés palacsintát, ami akkora sikert aratott, hogy Gundel Károly azonnal elkérte a receptet és ezután jó ideig Márai palacsinta néven került az étlapra. Kilenc évvel később – a vészterhes történelmi időszakban – Gundel sem kerülhette el az államosítást, a gasztronómia fellegvára ezután jó ideig Május 1. étterem néven üzemelt, étlapjáról viharos gyorsasággal került le Márai neve, a Svájcba emigrált család híre nyilván rossz fényt vetett volna egy szilárd erkölcsi alapokon álló üzemi étkezdére. Gundelék egyébként abban a kegyben részesültek, hogy éttermük rövid idő alatt visszakapta az eredeti nevét, amivel a tömegétkeztetés is kissé visszaszorult és a minőségi fogások visszakapták jól megszokott helyüket. Matzner Lola palacsintája pedig Gundel-palacsinta néven vonult be köztudatba. Az eredeti desszert a ma hitelesnek gondolt változattal, még nem lángolt viszont meglehetősen határozott rum íze volt. Íme a recept:
HOZZÁVALÓK Palacsinta 200 g liszt 2 tojás 300 ml tej 200 ml szénsavas ásványvíz vagy szódavíz 1 csipet só 75 ml olaj
A töltelékhez: 10 ek darált dió 5 ek porcukor 1 csomag vaníliás cukor 2 ek mazsola 1 dl rum (vagy rumaroma ízlés szerint) 1 dl tejszín
A csokoládé öntethez: 10 dkg étcsokoládé 2 dkg vaj 1 ek porcukor 1 dl tejszín Elkészítés A töltelékhez a darált diót, a porcukrot, vaníliás cukrot, mazsolát, rumot és a tejszínt összekeverjük majd csokoládét megolvasztjuk és hozzáadjuk a vajat, porcukrot és még egy kevés tejszínt. A palacsintákat megtöltjük a diós töltelékkel, majd mindegyiket háromszög alakúra hajtogatjuk. Végül meglocsoljuk őket a csokoládéöntettel és megszórjuk egy kevés tört dióval.
Megjelent: 2021-12-10 14:00:00
|