Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


Egy csapott evőkanál – Bittner Mónika: Matzner-palacsinta

 

 

 

    Bármiben lefogadom, hogy a kedves Olvasó evett már a híres Matzner-palacsintából, sőt az is lehet, hogy ez a kedvenc desszertje. Diós-mazsolás töltelék a háromszögűre hajtogatott palacsintában, leöntve tejszínes csokoládéval, ahogy belevágunk, mennyei rumos illat bódít. Ne mondja nekem, hogy ez a Gundel-palacsinta! Vagy mégis? Márai Sándor akár minden nap kaphatott ebből a különleges édességből, a felesége, Matzner Ilona (Lola) receptje ugyanis a később Gundel-palacsintára keresztelt fogás.

1940 októberében mutatták be Márai „Rendelés előtt” novellájából készült Kaland című színdarabot, amelynek alkalmából egy bankettet tartottak a Gundel étteremben. Az összejövetelre Lola útmutatása szerint elkészítették a család egyik desszertjét, a dióval, mazsolával, cukrozott narancshéjjal töltött csokoládés palacsintát, ami akkora sikert aratott, hogy Gundel Károly azonnal elkérte a receptet és ezután jó ideig Márai palacsinta néven került az étlapra. Kilenc évvel később – a vészterhes történelmi időszakban – Gundel sem kerülhette el az államosítást, a gasztronómia fellegvára ezután jó ideig Május 1. étterem néven üzemelt, étlapjáról viharos gyorsasággal került le Márai neve, a Svájcba emigrált család híre nyilván rossz fényt vetett volna egy szilárd erkölcsi alapokon álló üzemi étkezdére. Gundelék egyébként abban a kegyben részesültek, hogy éttermük rövid idő alatt visszakapta az eredeti nevét, amivel a tömegétkeztetés is kissé visszaszorult és a minőségi fogások visszakapták jól megszokott helyüket. Matzner Lola palacsintája pedig Gundel-palacsinta néven vonult be köztudatba.

 Az eredeti desszert a ma hitelesnek gondolt változattal, még nem lángolt viszont meglehetősen határozott rum íze volt. Íme a recept:

 

HOZZÁVALÓK

Palacsinta

    200 g liszt

    2 tojás

    300 ml tej

    200 ml szénsavas ásványvíz vagy szódavíz

    1 csipet só

    75 ml olaj

 

A töltelékhez:

10 ek darált dió

5 ek porcukor

1 csomag vaníliás cukor

2 ek mazsola

1 dl rum (vagy rumaroma ízlés szerint)

1 dl tejszín

 

A csokoládé öntethez:

10 dkg étcsokoládé

2 dkg vaj

1 ek porcukor

1 dl tejszín

Elkészítés

A töltelékhez a darált diót, a porcukrot, vaníliás cukrot, mazsolát, rumot és a tejszínt összekeverjük majd  csokoládét megolvasztjuk és hozzáadjuk a vajat, porcukrot és még egy kevés tejszínt. A palacsintákat megtöltjük a diós töltelékkel, majd mindegyiket háromszög alakúra hajtogatjuk. Végül meglocsoljuk őket a csokoládéöntettel és megszórjuk egy kevés tört dióval.

 

 

  
  

Megjelent: 2021-12-10 14:00:00

 

Bittner Mónika (Szeghalom, 1978)

Az Egy csapott evőkanál rovat vezetője.

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.