Videó

Vállalkozásuk az élet – Szávai Géza és Szávai Ilona 

Az Erdély TV videója




Keresés a honlapon:


Egy csapott evőkanál - Bittner Mónika: Az alagút végén

   Dragomán György második regénye sajátos perspektívából mutatja meg a kelet-európai diktatúrák világát. A történetet egy névtelen kisfiú meséli el tizennyolc epizódban, amin keresztül a 80-as évek Romániájának eseményei egészen különleges árnyalatot kapnak: a gyermekkorú narrátor révén a tragikus történések izgalmas fordulatokká szelídülnek. A fehér király szereplői képesek ebben a legvégső kiszolgáltatottságban is valamiféle reményt keresni és értelmet adni az életüknek. A elbeszéléstechnikai szempontból ugyancsak különleges, az időszerkezet és a fejezeteken belüli nézőpontváltáson túl további érdekesség, hogy a fejezeteket önálló novellaként is olvashatjuk. Az egyikben a fiú születésnapjára a kedvenc édességét, a gesztenyés alagutat készíti az anyja. A Ceaușescu-diktatúra legreménytelenebb éveiben a hozzávalókat sem volt egyszerű beszerezni ehhez az egyszerű desszerthez, így még nagyobb a várakozás, hogy végre elkezdődjön az ünneplés.

  „Nagyon szerettem volna már végezni a leckével, mert nagyon szerettem volna már kapni a gesztenyés alagútból, amit direkt nekem csinált anya a születésnapomra, nagyon nehezen szerezte meg hozzá a tejszínt meg a gesztenyét, és a gesztenyepürét együtt csináltuk, kiskanállal kapartuk ki a megfőzött és félbevágott gesztenyék belét, nekem ez volt a kedvenc édességem, és utoljára több mint egy évvel ezelőtt ettünk ilyet, amikor még apa is itthon volt, mielőtt elvitték volna a Duna-csatornához, és apának is ez volt a kedvenc édessége, és azóta először sikerült gesztenyét szerezni, és tudtam, hogy ahogy végzek a leckével, elővesszük a hűtőszekrényből, és feltesszük rá a gyertyákat, és együtt megünnepeljük a születésnapomat, és nagyon szerettem volna már kész lenni, és akkor egyszer csak megszólalt a csengő.”

  A múlt idejű mondatokban elbeszélt történet a hiány köré szerveződik, a fiú nevét nem tudjuk meg a könyv végére sem. Mindegyik fejezet valamilyen veszteségről szól: elhurcolt apa, ellopott tulipánok, eladott játékok, eljátszott osztálypénz, üres vállfák, elcsent sakkfigura, tovatűnő gyermekkor.

 A 2005-ben megjelent könyvet több mint 30 nyelvre fordították le, Németországban és az Egyesült Államokban elsöprő sikert aratott.

 Gesztenyés alagút

Hozzávalók:

4 tojás,

8 dkg kristálycukor,

8 dkg finomliszt,

2 dkg kakaópor

 a töltelékhez:

30 dkg gesztenye

2-3 evőkanál porcukor,

1-2 evőkanál rum,

4 dl habtejszín,

2 dkg zselatinpor

 a tetejére:

20 dkg étcsokoládé,

5 dkg vaj

 Elkészítés:

 A tésztához a tojások sárgáját kikeverjük a cukor felével, a fehérjét pedig a maradék cukorral kemény habbá verjük. A lisztet meg a kakaóport összekeverjük, majd a kétféle tojásos masszát laza mozdulatokkal egymásba forgatjuk, közben apránként a kakaós lisztet is hozzáadjuk. Sütőpapírral bélelt nagy tepsibe simítjuk és előmelegített sütőben, közepes lánggal 18 - 20 percig sütjük.

Amikor kihűlt, levágunk egy akkora csíkot belőle, amekkora pontosan az őzgerincforma tetejére illik; a többit pedig akkorára szabjuk, amekkorával a formát belülről kibélelhetjük.

A gesztenyemasszából nedves kézzel 10-15 dekát vékony rúddá sodrunk, pontosan olyan hosszúra, hogy a formába férjen. A többit áttörjük, a porcukorral meg a rummal simára dolgozzuk. A tejszínt kemény habbá verjük, óvatosan az előzőekbe forgatjuk. A zselatint egy deci hideg vízbe áztatjuk, addig melegítjük, míg fel nem oldódik, majd langyosan, de mielőtt megdermedne, a gesztenyés tejszínhabba csorgatjuk és a felét a piskótával bélelt őzgerincformába simítjuk.

A gesztenyerudat közepére fektetjük, és a maradék habbal bevonjuk. A félretett tésztacsíkot sült oldalával lefelé ráborítjuk, azután 1-2 órára hűtőszekrénybe állítjuk. Végül vágódeszkára vagy sűrű rácsra borítjuk, és a vajjal olvasztott étcsokoládéval bevonjuk.

Dragomán György: A fehér király. Magvető Kiadó, Budapest, 2005.

 

 

  
  

Megjelent: 2021-07-23 14:00:00

 

Bittner Mónika (Szeghalom, 1978)

Az Egy csapott evőkanál rovat vezetője.

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.