Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


Egy csapott evőkanál – Bittner Mónika: Pintér Béla utolsó vacsorája

   „Hogy ne dőljön belőled a mérgező permet, / Dugd fel a seggedbe az Ötéves Tervet!” ajánlotta Kádárnak Tatár Imre a Titkaink című drámában. 1986-ban vagyunk, Budapesten, noha a Kádár-korszak már nem virágzik teljes pompájában, a markánsabb vélemények a kommunista párt vezetőjéről még mindig csak a Vasfüggöny című szamizdat kiadványban jelenhetett meg. A fenti szellemes sorokat nem is Kossuth-díjjal, hanem letöltendő szabadságvesztéssel honorálták. A BM állambiztonsági osztály három munkatársa egyik este olyan hanyag eleganciával sétált be Tatár lakásába, mintha csak vacsorára ugrottak volna be, innen vitték a börtönbe. Pedig aztán Tatár Imrének volt a legkevesebb titka a történetben: mindössze egy stencilgép, amivel a Vasfüggöny kiadványai készültek gyenge másolatban. Nevetséges semmiség a többi szereplő súlyos rejtegetnivalóihoz képest.

   Pintér Béla darabjából nem lesz nosztalgiázó legvidámabb barakk, sem ocsmány komcsi-éra, vagyis dehogynem, csak nem közhelyesen. Jelen vannak azok a tények, gondolatok, szándékok, melyekről csak kevesen tudnak, s amelyeknek mások tudomására jutása vagy juttatása bizonyos okokból nem kívánatos. A Titkaink minden szférába beletúr: család, politika, társadalom; nem kímél senkit, a nézőt sem. Életem egyik legnagyobb színházi élménye volt, zseniális csapatmunka  a színészi játéktól kezdve a díszletig minden! (Pintér Béla társulata mindig egyszerre hajol meg az előadás végén, sohasem egyenként). Szerintem egyébként olvasva is működik, de az igazi hatás nyilván az előadáson keresztül jön át. Mit jön, lerohan és napokig  veled marad! A pandémia egyik kitűnő lehetősége volt, hogy az online előadásokra azonnal lehetett jegyet szerezni. Ha valaki még nem tudja, hogy ebben mi a szenzáció, akkor próbáljon meg egy offline Pintér Bélára jegyet szerezni. Előbb fog eljutni a Mount Everest csúcsára oxigénpalack nélkül.

   Az ominózus ünnepi fogás, melyet Tatár Imre az utolsó vacsorának hívott, az nem más, mint a pacal.

Hozzávalók 6 személyre

 2 kg pacal (marhából a legjobb)

 5 dkg zsír

12 dkg füstölt szalonna

4  fej vöröshagyma

6 gerezd fokhagyma

fűszerpaprika ízlés szerint

2 db zöldpaprika

3 db paradicsom

2 kávéskanál őrölt kömény

só ízlés szerint

Elkészítés

   A csíkokra vágott szalonnát kevés zsíron pirítsuk meg. Ha elkészült, vegyük ki a zsírból és tegyük bele a finomra vágott vöröshagymát. Amikor aranysárga, vegyük le a tűzről, őrölt paprikával fűszerezzük, tegyük vissza a tűzre és öntsük fel egy kevés vízzel. Ez azért szükséges, mert a paprika könnyen odaéghet. A zöldpaprikát kockázzuk fel és a pörköltalaphoz téve, a felkockázott paradicsomot is szórjuk bele. Lassú tűzön pároljuk. Közben a pacal tisztítsuk meg. Ha előfőzött pacalt vásároltunk, abáljuk meg a pörköltalapban. Adjuk a csíkozott pacalt a pörköltalaphoz, majd a zúzott fokhagymát, őrölt köményt, ezután sózzuk, majd öntsük fel annyi vízzel, hogy majdnem ellepje. Fedő alatt pároljuk készre, közben ellenőrizzük időnként a levét, illetve a megfelelő sós ízt alakítsuk ki.

Pintér Béla: Újabb drámák. Saxum Kiadó, Budapest, 2018.



  
  

Megjelent: 2021-06-11 14:00:00

 

Bittner Mónika (Szeghalom, 1978)

Az Egy csapott evőkanál rovat vezetője.

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.