Videó

A Deák Erika Galéria videója
Keresés a honlapon:


Csepcsányi Éva: Sebből nőtt harcos (Sopotnik Zoltán: Saját perzsa)

 

Sopotnik Zoltán költő, író, 1974-ben született Salgótarjánban. A Prae folyóirat próza rovatának és a JAK füzetek szerkesztője. A Libri Kiadó gondozásában jelent meg negyedik, Saját perzsa című kötete, melyben líra és próza koherens egésszé forrnak össze, egy filmre emlékeztetve, melyben a cselekményt dalos betétek színesítik.

Fölnyit egy családi legendáriumot, melyben régi, fekete-fehér képek rejtőznek. Távolba vesző üvegfúvók, sámánok, ősök, kiknek „szíve összeért az éggel”, s akik nem féltek házasságuk becsületét megóvni egy német tiszt tolakodó szerelmétől a második világháború idején. A következő generáció már képlékenyebb, kiismerhetetlenebb, „ötvenhatos” gyermekek: Sopotnik szülei. A szocializmus fiataljai, az első olyan generáció, akiknél „divat” volt a válás. A Saját perzsa narrátorán seb tátong, és ezt nem is tagadja. Pszichológiai pontossággal ír az elvált szülők gyermekeként átélt szorongásokról.

A napjainkig aktuális apahiány kérdést nem teóriaként, hanem egy hosszú gyermekkoron át hordozott, skizofrén valóságként örökíti meg. A családi genezisben elővételezett szenvedés a harmadik, darabjaira tört nemzedékben csúcsosodik ki. Az ikerpár egyik tagja gyógyíthatatlan betegséggel születik, életét zárt intézetben kell leélnie. A testvérek közötti kapcsolat mégsem szakad meg.

A psziché, a lélek kiismerhetetlen, minden realitást felülíró működése létre hívj a „Perzsát”. Egy kísértetet, aki a két fiú között hozza-viszi a szavakkal kimondhatatlan üzeneteket. Szikár humor és egzisztenciális szorongás kettőse jellemzi a verseket. Nyugtalanító, kérdések dolgoznak a sorok között. Az elbeszélő részek magyarázzák, feloldják a versek szűkszavú iszonyatát. A Saját perzsa világa Kafkai világ. Kiszámíthatatlan erők, szörnyű sejtelmek szorongatják a szereplőket. Félelmetes, irracionális ellenséggé nő bennük a világ.

A „miértekre” rákérdező olvasók könyve a Saját perzsa. Azoké, akik unják a felszínes csevegést, és nem állnak meg zakó mintázatánál, az alatta dobogó szívre is kíváncsiak.      

Libri Kiadó 1990 Ft

  
  

Megjelent: 2014-07-30 12:43:28

 

Csepcsányi Éva (Eger, 1985) költő, író

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.