Videó

A Deák Erika Galéria videója
Keresés a honlapon:


Csepcsányi Éva: A szabadság útján (Pál Ferenc: A szorongástól az önbecsülésig)

 

Pál Feri atya legújabb könyve, a Szorongástól az önbecsülésig, szentimentalizmustól, fellengzős „papolástól” mentes útmutatás, mely igyekszik különbséget tenni a sebzettség vezérelte és a teljesség vezérelte élet között, megértéssel, szaktudással és együttérzéssel fordulva korunk embereinek legégetőbb problémái felé.

Módszeresen, a mindennapokból kiragadott élethelyzeteken, zen mesterek, rabbik példabeszédein, szépirodalmi művekből vett részleteken keresztül mutat rá az embert megkötöző félelmekre, szorongásokra, sebzettségekre. Nyíltan, egyszerű szavakkal beszél saját életútjáról, gyerekkori félelmeiről, nehézségeiről is, ezek még hitelesebbé és ember közelibbé teszik a könyv tartalmát. A humor, az önirónia és a fiatalok szlengjétől sem mentes szójátékok tompítják a súlyos, komoly témák élét.

Közvetlen és realista, nem bocsátkozik irreális és idealista eszmefuttatásokba, nem csak a részproblémákat, az élet egy-egy szegmensét akarja kezelni, vagy vigaszt nyújtani különböző fájdalmakra, sérelmekre, hanem a teljes embert kívánja gyógyítani. Nem erőszakos parancsokkal, utasításokkal, hanem első sorban az ember belső életének irányt mutató utak felmutatásával ad példát:

„Azt is mondhatnánk, hogy a személyes életútnak az a kulcsa, hogy az addig begyűjtött szenvedéseinkre és sebzettségeinkre milyen választ adunk, és azokban milyen értelmet találunk.”

Az egészséges önbecsülés felé irányítja az olvasó figyelmét, ebben látja a teljes élet egyik kulcsát. Ugyanis az önbecsülés nyújt segítséget abban, hogy megfelelően kommunikáljunk másokkal, szabadon és helyesen fejezzük ki érzéseinket, el tudjuk viselni a csalódást, a vereséget, ne vállaljuk túl magunkat se a munka, se a magánélet területén. Az egészséges és önfeledt élet egyik záloga sérelmeink, gyerekkori traumáink, aggodalmaink és félelmeink forrásának felismerése, az életutunk tudatos, reflektált vezetése:

„Egyszer csak rájövünk, hogy lenyűgöző szabadság lakik bennünk. A kérdés csak az, föl tudunk-e onnan hozni valami kincset a hétköznapi realitás világába.”

A szorongástól az önbecsülésig könyv olyan racionális, a mentálhigiénén, a szerző személyes élettapasztalatain és pasztorális munkáján nyugvó szabadság-utakat kínál, melyek a hiányosságok, tökéletlenségek, gyengeségek feldolgozásán, elfogadásán és korrigálásán keresztül vezetnek az önbecsüléshez, az önmagunkkal kibékült, boldogabb és kiteljesedett élethez.

(BÁRKA)

  
  

Megjelent: 2014-07-30 12:32:08

 

Csepcsányi Éva (Eger, 1985) költő, író

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.