Videó

Dokk est Szilasi Katalinnal. A dokk.hu videója
Keresés a honlapon:


Cserenkó Gábor: Szabó János Zoltán: A fesztiváljelenség (Typotex, 2014)

 

A fesztiválok kétségkívül a mai kor kiemelkedő ünnepei, részt venni egy ilyen eseményen sokak számára az év csúcspontját jelenti.Szabó János Zoltán kultúrakutató szakterülete az ünnepléskultúra. Legújabb könyve A fesztiváljelenség címmel jelent meg a Typotex kiadó gondozásában.

Egy interjúban megkérdezték a szerzőt, hogy miért foglalkozik a fesztiválok kutatásával. Mire a következő választ adta: „… a boldogság keresése vezetett el ide, hiszen az a boldogság élmény, amit a fesztiválok és ünnepek kínálnak, jóval túlmutat a >jól érzem magam< hangulaton. Ezt sok fiatal megérzi, amikor élete első néhány fesztiválján részt vesz - velem is így történt. ”

Az újszerű, jelentős tudományos apparátust megmozgató mű részletesen beszámol a fesztiválok társadalmi funkcióinak értelmezéséről, a mérései módszertanáról, a nemzetközi összehasonlító kutatásról. A szerző ír a fesztiválok eredetéről, létjogosultságáról, arról, hogy honnan erednek a különböző kultúrákban létrejött ünnepek, és hogy hogyan alakultak ki az ókori és középkori ceremóniákból a ma fesztiváljai.

A fesztiválok üzenete a médiát is befolyásolja, erősíti az adott település pozícióját. A könyv elemzései többek közt arra keresik a választ, hogy vajon hogyan alakult ez ki, miért tudnak újra és újra érvényesülni a fesztiválok.

Az ember számára vonzó, az ünnep idején érzett öröm, szabad cselekvés és boldogságérzés megélése. Az ünnep összetartozást, identitást megerősítő szerepe és a közösségben elérhető boldogságélmény együttesen járul a társadalmi együttműködéshez. Ezért ez egyúttal evolúciós túlélést elősegítő társadalmi tevékenység is.

A fesztivál kifejezés a 16. században alakult ki. Eleinte az arisztokrácia művészeti eseményként kezeli, később - a tömegtársadalom kialakulásával –, a szélesebb rétegek számára is a szabadidő eltöltésének módja lett, majd pedig az idegenforgalmi bővülés és a településfejlesztés is felfedezte magának.

A könyv második részében a Nemzeti Kulturális Alap Kiemelt Kulturális Események Kollégiuma által, 2007 –ben támogatott fesztiválok szervezői körében végzett, kérdőíves felmérésen és empirikus kutatáson alapuló kutatás eredményeit elemzi.

A jelenség szocializációs folyamatit mutatja meg, a kulturális konformitás alakítása, a közönség és a helyi kapcsolatrendszer viszonya, és a tanulási folyamatok szempontjából.

A jelenkori fesztiválok az antik vallási népünnepélyek utódainak tekinthetők, tudhatjuk meg Szabó János Zoltán könyvéből, melyből az emberi kultúra változásait is jobban megérthetjük.

  
  

Megjelent: 2015-01-20 17:00:00

 

Cserenkó Gábor (1978, Kalocsa) író

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.