Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


Várnagy Márta: Adventi könyvajánló Dobos Marianne Akkor is karácsony volt Adventre várva, 1989 címmel megjelent kötetéről

 

 

 

 

Adventi könyvajánló

Dobos Marianne Akkor is karácsony volt

Adventre várva, 1989

címmel megjelent kötetéről

 

Az advent szó jelentése „eljövetel”. A latin „adventus Domini” kifejezésből származik, ami annyit tesz: „az Úr eljövetele”. A karácsonyt megelőző várakozás időszaka.

Az idei adventben Dobos Marianne karácsonyi témájú, interjúkat tartalmazó könyveit ajánljuk olvasásra. A három kötetből álló könyvsorozat három, önálló műként készített könyv, melynek célja széleskörű irodalomtörténeti és kordokumentáció létrehozása.

A harmadik könyvajánlónk az Akkor is karácsony volt sorozat következő kötete, amely Adventre várva, 1989 alcímmel jelent meg. A kötet mottója Nagy Gáspár Belátás című verse:

Nem lehet a világot Isten nélkül fölnevelni

nem lehet a világot Isten nélkül megérteni

nem lehet a világot Isten nélkül szóra bírni

 

illetve lehet

 

csak az olyan rémült magánkaland

melyet a kétségbeesés kormányoz

s végkimenetele fölöttébb kétséges

 

Dobos Marianne megszólaltatja többek között Schéner Mihály festőművészt, Kabdebó Lóránt irodalomtörténészt, akik mindhárom kötet interjúalanyai, Benda Kálmán történészt, az írók, költők közül Esterházy Pétert, ismét Szabó Magdát, Szentkuthy Miklóst, Határ Győző, Nemes Nagy Ágnest, Károlyi Amyt, Kolozsváry Grandpierre Emilt, de helyet kap a köteben Jelenits István piarista szerzetes, Regőczi István katolikus pap, művészek, jelentős személyiségek mellett alig ismert etikailag kiemelkedő hősies embereket szólaltat meg személyes történetükön keresztül, és őrzi meg múltunk fájdalmas, félelemmel, kétségekkel, teli eseményeit.

 

A szerző így ír erről a könyvéről a megjelenés évében, 2006-ban:

 

Azokat az írásaimat, amelyeket a nyolcvanas évek közepétől a rendszerváltoztatás kezdetéig interjú formátumban tettem közzé, most újra összegyűjtöttem. Ezek képezik könyvem első felét, Várakoztunk címmel. Emlékezzünk, és gondoljuk át akkori elképzeléseinket. Szembesítsük azokat mai önmagunkkal. 

Az egyik ilyen sorozatom az Embereszményeim összefoglaló címet viselte. Beszélgetőtársaim neves írók voltak, hazai és külföldről akkor először hazalátogató személyiségek. Nem egy közülük (mint például Szentkuthy Miklós) ma már irodalmunk klasszikus nagysága. Amit ők akkorában megfogalmaztak, úgy gondolom ma is érvényes, nem elavuló érték.

Akkor is karácsony volt hát. És ennek távlatából válik jelentőssé 1989 karácsonya is. Bár az eltelt évek száma miatt történeti távlatot nem tulajdoníthatunk még neki, de eseményeiben igen fontos karácsony lett. Akikkel beszélgettem (mint az 1944-re és 1956-ra emlékező kötetem sok szereplője), lehet 2006 karácsonyát már nem éli meg, de mivel életük fontos nyomot hagyott a hazai és a világtörténelemben, emlékezésük megmarad az utókor számára. 

A trilógiát zárnom kell. A történetek egymásra utalnak, a három kötet egyetlen narratívává áll össze – remélem. És egyben ki is nyílik. Beszélgetéssé. A jövő latolgatásává. Sohasem tudni, a jelen mely mozzanatából bomlik ki a jövendő. Áldott lesz-e, vagy ismét balsorssal sújt. De ez a szép a történetben: a reményt sohasem lehet feladni, mindig a jobb megoldásra is lehet és erre kell várni. Ezért is emeltem a zárókötet alcímébe: Ádventre várva. 

Unokáinknak ajánlom ezt a kötetet is, azoknak az unokáknak, akik remélhetőleg már egy boldog huszonegyedik században nőnek föl és akik számára a trilógiám köteteinek újabb és újabb kiadásaiba már sok-sok lábjegyzetet kell majd illeszteni, hogy megértsék a történteket. Mert az unokák éve volt 1989 is, ahogyan erről a kiváló emigráns baloldali gondolkodó egy akkori eszmefuttatásában fogalmazott a nagyapa–unoka viszony kapcsolatáról szólva. Azt a kérdést teszi fel, vajon a nagy erőszakszervezeteknek parancsoló kommunista hatalom miért nem tudott fellépni az ellene tüntető ezrek ellen, például Prágában, Pozsonyban és Lipcsében. Miért nem lövetett most, ha tudott lövetni ’53-ban, ’56-ban, ’68-ban? Fejtő Ferenc szerint azért, mert az apa tud lövetni a fiára, de a nagyapa az unokájára már képtelen. S 1989-ben a pártállamok élén csupa nagyapa állt. 

A trilógiából kiolvasható történelmi tanulság váljék az unokák okulására.”

A címlap Boticelli Jézus „misztikus” születése, a hátsó borító Perugino Mihály arkangyal című képének a felhasználásával készült.

Ezt a kötetet is Kabdebó Lóránt szerkesztette.

A harmadik kötet kiadásával a Napkút Kiadó így a trilógiát teljessé téve egy egyedülálló nagyregény utolsó kötetét adja ki, amely e korszakot átöleli.

Dobos Marianne trilógiáját jószívvel ajánlom olvasásra az idei Adventben.

ISBN: 963 8478 30 6 puhatáblás változat

ISBN:963 8478 31 4 keménytáblás változat

 

 

  
  

Megjelent: 2021-12-19 14:00:00

 

Várnagy Márta (Szeged)

A Holdkatlan Szépirodalmi és Művészeti Folyóirat szerkesztője. 

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.