Videó

Vállalkozásuk az élet – Szávai Géza és Szávai Ilona 

Az Erdély TV videója




Keresés a honlapon:


Várnagy Márta: Adventi könyvajánló Dobos Marianne Akkor is karácsony volt Bölcsészek 1956-ról címmel megjelent kötetéről

 

 

 

Az advent szó jelentése „eljövetel”. A latin „adventus Domini” kifejezésből származik, ami annyit tesz: „az Úr eljövetele”. A karácsonyt megelőző várakozás időszaka.

Az idei adventben Dobos Marianne karácsonyi témájú, interjúkat tartalmazó könyveit ajánljuk olvasásra. A második könyvajánlónk az Akkor is karácsony volt sorozat következő kötete, amely Bölcsészek 1956-ról alcímmel jelent meg. Megszólaltatja többek között Schéner Mihályt, Szigeti Jenőt, Kabdebó Tamást, Máté Imrét, Darázs Máriát, Szakács Sándort, Román Károlyt, Kabdebó Lórántot, Németh László lányait, Németh Ágnest és Németh Magdát, Határ Győzőt, Bod Péter Ákost, Kopácsi Sándort, tehát művészek, jelentős személyiségek mellett alig ismert etikailag kiemelkedő hősies embereket személyes történetükön keresztül, és őrzi meg múltunk fájdalmas, félelemmel, kétségekkel, teli eseményeit.

Az 1944-es karácsonyról megszólalók közül már alig akad ma is élő tanú, 1956-ról még többeket ma is tudunk kérdezni. Dobos Marianne idejében felismerte, hogy sorsfordító karácsonyokról a szemtanúkkal, történelmi eseményeket megélő személyekkel fel kell eleveníteni a közelmúltat, meg kell hallgatnunk őket, velük beszélgetnünk kell, és ezeket a beszélgetéseket interjú kötetben kell közzétenni, hiszen fontos kordokumentumok.

Dobos Marianne Akkor is karácsony volt Bölcsészek 1956-ról című kötetét is jószívvel ajánlom adventi olvasmányként.

A kötet Szabó Lőrinc Meglepetések című versével indít, amikor „Budapest köré Vashernyók gyűrűje szurúlt.”

A borítók Darázs Mária: 1956 Karácsony című festményének és Péterfy László szobrának felhasználásával készültek.

A kutatást elősegítette a Miskolci Egyetem által támogatott Szabó Lőrinc kutatóhelye

A kötetet Kabdebó Lóránt szerkesztette.

I és É Bt.

Felelős kiadó: Dr. Kabdebó Lórántné 

ISBN: 963 216 581 0

 

 

 

  
  

Megjelent: 2021-12-16 14:00:00

 

Várnagy Márta (Szeged)

A Holdkatlan Szépirodalmi és Művészeti Folyóirat szerkesztője. 

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.