Videó

Vállalkozásuk az élet – Szávai Géza és Szávai Ilona 

Az Erdély TV videója




Keresés a honlapon:


Tóth Imre: A kert és más novellák (kötet)

 

„… a szerző poézisének immár védjegyévé vált jellegzetességei – a markáns világállapot-kritika, a közeli pusztulást sejtető dodonai hangvétel, az egykorvolt és eljövendő aranykor ígérete, a letisztult, szinte csak a legszükségesebbek közlésére törekvő nyelvhasználat. (…) A már címével is a szellemi bensőségességet sugalló A kert hét (!) rövid szövege, noha az egyes novellák külön-külön világot építenek, vagy inkább mutatnak meg, a mélyben száz szállal kapcsolódik össze, így azokat egy műalkotás mozaikdarabjaiként is tekinthetjük.”

Szemes Péter

 

A kert és más novellák című kötet érdekessége, hogy idén elnyerte a Magyar Írószövetség és a Canon Digitális Könyvnyomtatási Pályázat díját.

 

A kert

Azt mondják a bölcsek, akik tudják, hogy mi az igazság, hogy Isten országában is van hierarchia, ott is van a legkisebbtől a legnagyobbig, a közkatonától a tábornokig mindenféle rang és fokozat. És ott is vannak kertek, számtalan, végtelen kert, a legkülönbözőbb fákkal és virágokkal és madarakkal, és más állatokkal, akik szelídek, mint a kezes bárány. Nos, G. nem járt ilyen kertekben, legalábbis életében nem. Az egyetlen kert, amire emlékszik, pontosabban, amire a leghatározottabban emlékszik, bizonyos körülmények összejátszása folytán, szóval, az egyetlen kert. Egy pesti vagy inkább budai bérházhoz tartozott, tehát nem is volt igazi kert, a szó legszorosabb értelmében, inkább egy L-alakú zöldterület, amiben persze volt zöld fű, néhány fa és bokor. G-nek ez nem jelentett újdonságot, mivel látott ő ennél már sokkal nagyobb zöld felületeket, sőt erdőket is, mivel vidéken lakott, ahol az ilyesmi nem ment ritkaságszámba. Mégis, évente néhány hetet a fővárosban tölthetett, hála rokoni kapcsolatainak, és, őszintén szólva, ennek sokkal jobban örült, mintha a Balatonon vagy a tengerparton üdülhetett volna.

Tovább >>>

  
  

Megjelent: 2015-10-18 16:00:00

 

Tóth Imre (1966. július 2. - 2021. március 20.) költő, író, könyvtáros

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.