Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


Csák Gyöngyi: Futókor

 

 

 

 

Csák Gyöngyi: Futókor

 

 

Csák Gyöngyi költőként ismert és sokak által szeretett tollforgató, aki jelen kötetben a költészet tájait elhagyva, az individuum prózában megfogalmazott, megélt magaslatait és mélységeit tárja elénk. A szociális érzékenységen és az igazságkereső törekvésen túl az egyéni boldogulás vágyait felvázoló szövegek harmonizálva erősítik egymást. Az egyszerű, díszítetlen textúra mintha az olvasói befogadást szeretné megkönnyíteni, ily módon is kitapintható a szerző pedagógus vénája. A rövid, pergő drámákban, drámai párbeszédekben megszólalnak a tárgyak, az állatok, az emberek karakteres prototípusai, a bagatell kérdések észrevétlenül válnak korszakos, gigantikus kérdőjelekké.
Az álmok nem mindig örömteliek, de még azok is lehetnek tanulságosak, csakúgy, mint Csák Gyöngyi álmai. Az Útikaland (ok) főszereplője kifakad:

Van lelkem! Van lelkem! – kiáltott fel. Sírt. Szerette volna megérinteni a könnycseppeket fásult arcán, de nem tudta mozdítani kezeit...

Igen, lehet és kell beszélni a lélekről még akkor is, ha ez nem trendi. Csák Gyöngyi prózájában a magánszféra, a lélek legmélyebb zugai is feltárulnak. Kedvünkre merítkezzünk.

 

 

Csák Gyöngyi: Futókor. Napkút Kiadó Kft., 2020 

 

 

 

  
  

Megjelent: 2020-12-01 14:00:00

 

Csák Gyöngyi (Kisvaszar, 1950) pedagógus, költő

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.