Videó

Vállalkozásuk az élet – Szávai Géza és Szávai Ilona 

Az Erdély TV videója




Keresés a honlapon:


Hekl Krisztina: „Bemetszés – Kimetszés”, beszélgetés Nagy-Szergő Gergellyel és Vincze Erikával, a kötet szerzőivel

 

 

 

 

Bemetszés – Kimetszés”,

beszélgetés Nagy-Szergő Gergellyel és Vincze Erikával, a kötet szerzőivel



A 90. Ünnepi Könyvhétre jelent meg a Bemetszés – Kimetszés című verseskötet, a Parnasszus Könyvek Kiadó gondozásában. Első kötetesként hogyan éltétek meg ezt az eseményt?

Erika, Gergő: Nagyon vártuk a könyv megjelenését, soha nem gondoltuk volna, hogy egyszer eljutunk idáig. Könyvünk egy új korszak kezdetét jelölő mérföldkő, ettől a ponttól nem érhet az a vád, hogy amatőr „fiókköltők” vagyunk. Egész eddigi nyolc éves munkánkat és az előtte írással eltöltött éveinket ez a kötet igazolta.

 

Mivel jellemeznétek a kötetet? Mi a kötet központi motívuma? Mit mondanátok el róla?

Erika, Gergő: Fontos megemlíteni, hogy a könyv két különálló kötetből áll, melyek bizonyos pontokon összekapcsolódnak. Olyan, mint két, egymás hatását erősítő gyógyszer, mindkettő más-más hatóanyaggal dolgozik.

Erika: Verseim különböző témák köré csoportosulnak: gyerekkor, család, szerelem, pillanatnyi érzések és hangulatok.

Gergő: Minél kevesebb szóval, minél tömörebb formában szeretném az általam megélt érzéseket létrehozni az olvasó tudatában.

Mi adta a kötet apropóját?

Erika, Gergő: Régóta kapcsolatban állunk a kiadó alapító főszerkesztőjével, Turczi Istvánnal, és egyre erősödött a külső és belső igény arra, hogy önálló kötettel jelenjünk meg.

 

Mióta foglalkoztok írással?

Erika: Első regényemet hét éves koromban írtam. Első versem az általános iskolában készült, a télanyóról szólt, azóta is kinn lóg az iskola falán.

Gergő: Nyolc-tíz éves korom óta írok versszerű szövegeket, de tudatos írással nyolc éve foglalkozom. Korábbi verseim arra voltak alkalmasak, hogy a ritmust gyakoroljam. Utólag látom, hogy ezek szárnypróbálgatások voltak, semmi több.

 

Már nyolc évesen írtatok. Mi fogott meg az irodalomban?

Erika: Én mindig azt hittem, hogy rengeteg mondanivalóm van és olyant én is tudok, írni, amilyent olvasok. Később persze rájöttem, hogy ez nem igaz.

Gergő: Engem a versek kompaktsága fogott meg. Gyerekként kerestem valami kifejezőeszközt és rájöttem, hogy nem tudok rajzolni. Bár könnyűnek tűnik verset írni, minél jobban beleássa magát az ember, annál nehezebbé válik.

 

Hogyan keresztezték egymást útjaitok? Van szerepe a költészetnek abban, hogy egy pár vagytok?

Gergő: Az egyetemi nyári szünetben a verseimet árultam a Deák téren. Ekkor találkoztam először Erikával. Mivel már akkor megtetszett, ingyen kapott tőlem verset és a papír alján ott volt az email címem.

Erika: Mivel addigra már tudtam, hogy egy egyetemre jártunk, és szimpatikus volt a költészete, írtam neki emailt, hogy beszélgethetnénk valamikor egy kávé mellett.

Gergő: A kávés randira két üveg borral érkeztem. Azóta együtt élünk. és három éve házasok vagyunk. Erika: A leánykérés is verssel történt, mely a Bemetszés kötetrész utolsó verse.

 

Mit vallotok a versről? Mi hajtja a verseiteket?

Erika, Gergő: Az eredmény miatt írunk, nem a folyamat hajt bennünket. Nehéz verset írni, azonban jó látni az eredményt.

 

Lehet a költészetet tanulni? Vannak mestereitek? Kik ők?

Erika: Tanulható és tanulandó is. Hiába van meg az ötlet és az ihlet, ha valaki nem tudja megformálni. Utána jön az igazi munka. Mestereink: Turczi István és Szepes Erika.

Gergő: Verset írni szerintem teljesen másképp kell, mint ahogy a költészet az emberek fejében van. Szerintem a költészethez mérnöki precizitás és megfontolt, tudatos munka kell. A végén, amikor összeáll a vers, minden egyes szónak és hangnak jelentéssel kell bírnia.

 

Kiket tartotok nagy elődeiteknek, kik voltak rátok hatással?

Gergő: Ezen én is régóta gondolkodom, sajnos máig nem találtam olyan költőt sem a kortársak, sem elődeink között, akinek a költészetével azonosulni tudok. Az avantgárd irányzatot mindig csodáltam, hogy milyen tömör, és milyen nehezen megfogható eszközökkel tud képeket alkotni. Egyébként pedig Kispál és a Borz.

Erika: Én Ady rajongó voltam és az ő verseihez hasonlót szerettem volna írni nagyon. Majd rájöttem, hogy nem a világmegváltó költészet az én utam.

 

Régen a költők sztárok voltak, komoly rajongótáborral. Hogy látjátok, mennyire fogékony a ma embere a líra iránt?

Erika, Gergő: Semennyire.

Erika: szerintem egy maréknyi embert érdekel a költészet, főleg azokat, akik maguk is írni szeretnének.

 

Az ihlet, gondolom, nem jön megrendelésre.

Erika: Nem jön megrendelésre, viszont az erőltetés hatásos tud lenni. Például egy írótábor alatt az éves versmennyiségem fele megszületik.

Gergő: Muszáj átállítani az agyunkat rá. Kierőszakolható.

 

A költészet nektek mennyiben játék és mennyiben komoly?

Erika, Gergő: Komoly, egyáltalán nem játék.

Gergő: A költészethez az embernek önmagába be kell fordulnia, ami nem egy kellemes állapot.

Erika: A sötét éneddel kell találkozni hozzá.

Gergő: Ezt az énjét az ember inkább elnyomja, viszont amikor írni akar, muszáj szembenéznie vele.

 

Hogyan képzeljük el az alkotó folyamatot nálatok?

Erika: Nálam úgy működik, hogy leülök egy üres word dokumentum elé, hogy most írni fogok. Körülbelül három-öt oldalnyi átgondolatlan szöveget írok, amire elkezdem látni a vezérfonalat. Ezt redukálom a végén nyolc sorra, amit a Gergő tovább csökkent négyre.

Gergő: Nekem általában eszembe jut egy-egy szó, esetleg egy sor vagy sorpár, egy rím, ami azután néha napokig vagy akár hetekig a fejemben van, majd leülök és írok belőle egy verset. Papíron nem írok, csak és kizárólag laptopon dolgozom. Mindig érzések kavarognak a fejemben, amit meg akarok fogalmazni, de sztori nincs mögötte.

 

A köteten kívül hol találkozhat veletek az olvasó? Hol szoktatok még megjelenni, szerepelni?

Erika, Gergő: Keveset publikálunk, és ezen szeretnénk változtatni. Volt már Ambroozia, A Hetedik, Szőrös kő, Holdkatlan, Folyó-irat megjelenésünk, illetve Erikának eParnasszus.

 

Születendő gyermeketek érezhetően jelen van néhány írásban. Várhatóak még ilyen jellegű írások? Milyen terveitek vannak a jövőre nézve? Készül esetleg újabb verseskötet?

Erika: Inkább fordított a helyzet. A versek azért születtek, hogy a gyerek is megszülessen. Ezek terápiás versek voltak, mert nehezen jött a baba. Azért írtam, hátha a versekkel együtt ő is megfogan. Az a célom, hogy sokkal őszintébb, konkrétabb és személyesebb verseim legyenek. Azon dolgozom, hogy egy új világot hozzak létre. Most készülőben van egy kisregényem.

Gergő: Szeptemberben a Pozsonyi Pikniken dedikálok, Erika feltehetően itthon marad, mert addigra megszületik a baba. Nem szeretnék egykötetes költő maradni, viszont a következő kötetemben egy sokkal egységesebb és letisztultabb képet szeretnék alkotni.





  
  

Megjelent: 2019-08-13 12:00:00

 

Hekl Krisztina (Mór, 1976) író, költő

A Holdkatlan Szépirodalmi és Művészeti Folyóirat szerkesztője. Rovatvezető. 

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.