Videó

Vállalkozásuk az élet – Szávai Géza és Szávai Ilona 

Az Erdély TV videója




Keresés a honlapon:


„Nem tudok kilépni önmagamból” – Cserenkó Gábor interjúja Sylvester Anita költővel

 

„Nem tudok kilépni önmagamból”

– Cserenkó Gábor interjúja Sylvester Anita költővel



Még az idei évre várható Sylvester Anita legújabb kötete. A Csillagok csöndje, a Lélekszárnyak és a Tündérrózsa – A lélek dalaiból után az Álomszikra szintén az Underground kiadó gondozásában jelenik meg.



Hogyan kezdtél el verset írni? Kik hatottak a költészetedre?


A tinédzserkori eszmélés kapcsán jutottam oda, hogy tollat ragadjak, ami akkoriban még tényleg toll volt, nem klaviatúra, és könyv volt, nem internet. Az olvasott és újra értelmezett gondolatok cikáztak bennem, és persze vegyültek az érzésekkel. Ebből születtek az első verseim. Kemény Géza veszprémi költővel át is beszélgettük őket hajdanán.



Kik hatottak a költészetedre?

 

Ady volt a legnagyobb hatással rám, és a romantika költészete, főleg Novalis. Ebből az irányvonalból azóta sem sikerült kilábalnom.



Eddig három köteted jelent meg. Mesélnél a keletkezésről, a kiadásról?


Az ötletet a magánkiadásra Kárpáti Tibor költő-barátomtól kaptam. Az Underground kiadó kiválasztása után már könnyen ment minden. Gyorsan, olcsón tudtam kötetet adni mindazok kezébe, akiket a verseim érdekeltek. 2014 márciusában az első, augusztusban a második, aztán 2015 tavaszán a harmadik verseskötetem jelent meg.



Verseidben kedvelt, visszatérő téma a szerelem utáni vágy, a szenvedély. Egy költő mindig saját magáról ír, vagy figurákat is teremt?


Egy költő nem tud kilépni önmagából, nagyban különbözik szerintem egy prózai írótól. A megjelenő érzések a versekben igaziak, így nálam is valódi élmény a szerelem és a szenvedély érzése. Szerencsés vagyok, hogy leírhatom, így szinte saját magam gyógyszerét hozom létre vele. Bár sokak számára ismerősek ezek az érzelmek, így átadhatóvá válik mások számára is. Visszatérő témám a szomorúság. Hiába, leírni azt szokta az ember sokszor, ami fáj.



Veszprém megyei vagy. Mesélnél az ottani kulturális életről?


Született veszprémi vagyok, és kis kitérők után mindig visszatértem ide. Lokálpatrióta vagyok. A helyi képzőművészek, zenészek előszeretettel rendeznek programokat az érdeklődőknek. Magam is gyakran részt veszek rajtuk.



Eddig mennyire vettél részt az irodalmi életben?


Veszprémben a fiatal költők slam-esteken bukkannak fel rendszeresen, ahol versenyeket is tartanak, melyeken eddig magam csak vendégként vettem részt, kicsit idegen számomra az irányzat.



Mikorra várható negyedik köteted megjelenése? Hol lesz a bemutatója?


A negyedik az Álomszikra. Most van kiadás alatt. A bemutató egyelőre még nyitott kérdés, várom a lehetőségeket.

 

ÁLOMSZIKRA

Gyümölcsillatú a táj arca,
édes nedv csordul szívedbe,
bűvös mosolyába takarva
magához csábít az este.

Rebbenő sugár a pillanat,
szívedbe bandukol fénye,
elszunnyadó vágyakat altat,
tűnt igézetek tündére.

Ébenfekete a kósza csend,
levegőben mámor ragyog,
örömök poros padlása zeng,
pilleszárnyon az angyalok.

Szikrákon felpattanó álom,
rongyos egekre írt mese,
foszló csillagesőben látod,
ahogy megcsillan éjszeme.

  
  

Megjelent: 2015-11-14 17:00:00

 

Cserenkó Gábor (1978, Kalocsa) író

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.