Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


Payer Imre 60 – interjú (Bak Rita)

 

 

 

 

Payer 60

 

Payer Imre József Attila-díjas költő április 27-én ünnepli hatvanadik születésnapját. Ebből az alkalmából Bak Rita költő, műfordító, a Holdkatlan szerkesztője készítette vele rövid interjút.

Elsősorban a lírában alkottál jelentőset. Miért ezt a műnemet választottad?

Inkább azt mondanám, a líra választott engem. Ez a világ- és megszólalásmód az, ami az én otthonos közegem. Ezt a magátólérthetődést rögtön éreztem. Elementárisan.

Ki volt az, aki annak idején hitt benned, aki biztatott?

Teljesen ismeretlenül, ajánlás nélkül kerestem fel a szerkesztőségeket. Köves István az Ifjúsági Magazinban rendszeresen közölte a verseimet. Ugyanígy ismertem meg Bella Istvánt, az Élet és Irodalom szerkesztőségében, ő egy egész újságoldalon Tóth Bálint költő ajánlásával mutatta be a költeményeimet az olvasóknak, később is rendszeresen közölte a verseimet, ugyanígy Sumonyi Papp Zoltán, Vörös T. Károly, Kiss Dénes, Erki Edit, Marafkó László, Eszéki Erzsébet – ők mind különféle heti- és napilapokban kedves biztatás kíséretében.

Budapesten születtél, április 27-én lesz hatvan éve. Mit jelent számodra Budapest?

Budapest számomra léthelyzetet jelent. Elég jól ismerem a maga eklektikájával együtt sok-sok részletét, múltját, jelenét, változó korszakait, szinte élőlény, társ a számomra.

Nagy jelentősége van munkásságodban a lírának, de írtál kritikákat, irodalmi tanulmányokat, kulturális esszéket is. Eddig hány köteted jelent meg?

Önálló versesköteteim: Létbesurranó (1991), Föl, föl, ti rabjai a földalattinak! (1998), A bábjátékos függönye meglibben (2001), Egyes szám, egyetlen személy (2003), Pattanni, hullni (2009), A fehér cápa éneke – The Great White Shark’s Song (2009), Egyre közelít - Es kommt immer näher (2013), Fényből van a fal (2018) tehát nyolc verseskötetem jelent meg eddig.

Mondanivalód kimeríthetetlen. Mit jelent számodra az írás?

A létem mondását.

 

Megszámlálhatatlan a díjaid, elismeréseid száma, vagyis elmondható, hogy munkásságodat az évtizedek alatt megbecsülték. Mi az a figyelmesség, szakmai elismerés, amire még vágysz?

Mint "szerény" ember, csak annyit mondhatok: Kossuth-díj, Nobel-díj és így tovább. Nagyon vágyom az értő olvasásra.

Mivel foglalkozol mostanában, milyen tervekkel nézel előre?

Új verseskötetem összeállításán dolgozom. Jó lenne a megjelent értekező jellegű írásaimból is egy kötet.

Megköszönve a beszélgetést, kívánom, hogy úgy legyen!

 

Bak Rita

 

 

 

  
  

Megjelent: 2021-04-26 15:30:00

 

Bak Rita (1974, Budapest) költő

A Holdkatlan Szépirodalmi és Művészeti Folyóirat szerkesztője.

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.