Videó

Vállalkozásuk az élet – Szávai Géza és Szávai Ilona 

Az Erdély TV videója




Keresés a honlapon:


Kántor Zsolt: Színlelés – Digitális kihívások

 

 

 

 

Színlelés

Digitális kihívások



Van-e adatszuverenitása a közösségi oldalakat használó egyénnek korunkban? Kérdezi egy komment. Jó kérdés. Bármely mellékes információ világraszóló eseménnyé válhat. Az internetes nyilvánosság szinte kötelező. Az ember létrehoz egy virtuális ént a közösségi fórumokon, ami csak részben ő. Inkább képmás. (Avatar.) Előtérbe került, sőt majdnem kizárólagossá vált a digitális mibenlét.

A bináris kód lehetővé tesz szinte minden lehetséges trükköt. A sokszorosítás módosítja identitásunkat. Faktum helyett dátumok, képek lesznek a meghatározói napjainknak. Tények helyett szimbólumok. Árnyékok, ikonok, emblémák. Jelek és kattintások. Egy gombnyomás és feltárul egy-egy államtitok. A hacker bejut még a Fehér házba is. Ha nem vigyáz a másik hacker, aki elszegődött rendőrnek a titkosszolgálathoz. Rablóból lesz a legjobb pandúr.

Ha egy tárgyat digitalizálnak, már nem ő a lényeg, hanem amit hozzárendelnek. „A fotózó turista a világ szimulációján dolgozik.”1 A digitális szféra minden információt bitekre bont. Az önazonosság értékmérői hangok, betűk és képek lesznek, nem a lélek, nem a szellem. Tárggyá válik a rémület, a szorongás. Az otthonról dolgozás pedig rátesz egy lapáttal. A személyes jelenlét, a lehelet, a beszélgetés atmoszférája hiányként lép fel.

A gép válik otthonná. Munkahellyé. S nincs, aki megdicsérje a dolgozót. Önmagunk főnökeivé váltunk s tanácsot is csak a Wikipédia ad. Már a könyvtárba sem megyünk, csak a Google a támpont.

Az algoritmusok már közelebb kerülnek a lelkünkhöz, mint mi magunk. 2Jobban ismernek bennünket, mint az, akivel egy ágyban fekszünk éjjelente. Jobban megértik, mi történik bennünk. Tudják, hogy százszor megnyitottuk aznap az n-edik e-mail címünket, mert oda várunk egy üzenetet a pályázat eredményhirdetéséről, amin indultunk. Tudja, milyen nyakkendőt, öltönyt néztünk ki magunknak, milyen parfümöket rendeltünk. melyik online folyóiratból lopjuk ötleteinket a novellához.

Gyorsabban kell futnunk az algoritmusoknál, a megfigyelő programoknál. Hogyan lehetséges ez? Kénytelenek vagyunk kitanulni ezt a tudományt, ha szabadok akarunk maradni. Ami illúzió. Mégis törekedni kell. S segítségül hívni a végtelent, a mindenséget, az Istent, hogy legalább a hitünkkel segítsük autentikus mivoltunk továbbélését.

Hajrá papíralapú világ! Hajrá emberiesség! Éljen a lélek, a szellem! Legyünk éberek. Szela. Ámen.



1 Látszatteremtés és totális felszámolás, Új Exodus 2019. június. (F. Sz.) 62.

2 Finta Szilvia: Én és az adat, Új Exodus, 2019. június. 65.

 

 

 

  
  

Megjelent: 2020-08-25 20:00:00

 

Kántor Zsolt (1958-2023) költő, író, szerkesztő, pedagógus

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.