Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


Kántor Zsolt: Jellem, gondolkodásmód – Szemlélet és stílus

 

 

 

Jellem, gondolkodásmód

Szemlélet és stílus

            Heidegger int, nehogy azt higgyük, hogy a szó rögtön szállítja a dolog áttetsző lényegét. És Roland Barthes szövi tovább, elmagyarázta, hogy az én-kép és az Én-mondás szférája más, még ha összeforrt is. Maga a személy is a jelölőlánc részese, a beszélő megművelte föld, a nyelv, az a matéria vagy dolog, amiből a mondó származik. Bár az általunk értett diskurzus szimbolikus, az individuum is szemantikai konstellációként rögzül, akár egy számegyenesen kijelölt „pozíció”. Az írás csak egyetlen pillanatig lép ki az imaginárius szegmensből, amikor a megmondó én összhangja a mondatok alapján cselekvő énnel teljes. Ez a másodperc egy kegyelmi állapot. A Logosz találkozása az elmével, a szellem érintése a bőrön. A meghalást feltartóztató borzongás. Ami fölötte áll a testnek. Jövőhorizont, mondaná Hegel. A szellem fenomenológiája alapján. Vagy a „zűrzavar rendbontója” (Karl Kraus szavaival) bekukkant a kulisszák mögé és leírja, amit lát. Ejnye. S a számítógép kiírja, keressünk másik energiaforrást, mert lassan lejár az elem szavatossági ideje, az akku feladta. Nincs benne tovább spiritusz, se Petró.

            A Zeitgeist (korszellem) adott. A gének ugyancsak. A változó miliő meg ide-oda löki a figyelem biliárdgolyóit. S talán a megfelelő lukakba érkeznek a szavak, amiket használunk. Ahogy neveltettünk, úgy reagálunk. Bármennyire is tiltakozunk az ellen, hogy a szüleink pályáját ismételjük, hatékony beavatkozás nélkül nem tudunk más utat választani. A predesztináció materialista szempontból az gazsághoz közelít. De van egy erős hatás a világmindenségben, ami elszakíthatja a testi vérvonal átkos szálait. A vér.

             S akik felfedezik a Messiás segítőkészségét, Aki még mindig él. Bár sokan azt hitték, hogy ez lehetetlen. Azok meg tudják szólaltatni a biztatást, ahogy Heidegger fogalmaz, amit a nyelv, a Logosz, az Ige kínál, A motiváció kétezer éve adott. Élni kell vele. Az Ige testté lett. Lakozik beszédként közöttünk most is.

            Így hát elérkezünk Jézus Krisztushoz újfent. Ezért szorgalmazza tehát a keresztény Európa, jelenleg igazából csak Kelet-Európa, azt, hogy ne keverjük az evangéliumot egyéb tanokkal. Ne féljünk kimondani, hogy az egyedül üdvözítő hit nálunk van. (Mi ezt holtbiztosan tudjuk, megtapasztaltuk. Akkor miért hallgatnánk el?) Az Ige meglátogatta Európát Pál apostol által. És még mindig eleven. S ennek köszönhető a gazdasági fellendülés, a jólét, még ha elszórtan helyezkedik is el az abszolút boldogság, az üdvösség elvégzi történelmi küldetését. Ahol az emberek hirdetik a megváltást, a rossz vérvonal, a genetikai háttér eltávolodik múltbeli forrásától és rácsatlakozik az égi vérvonalra. Jézus halált legyőző, újjászületést adó génkészletének örökkévaló pólusaira.

            Nálunk is megváltozott a családban a légkör, amikor húsz éve mindenki megtért. Tapasztalattal hirdetem. Érdemes az Igét bevinni a hétköznapokba. Megváltozik a sor. A jellem. A beszédmód és a gondolkodás jellege is.

 

 

  
  

Megjelent: 2018-08-26 16:46:47

 

Kántor Zsolt (1958-2023) költő, író, szerkesztő, pedagógus

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.