Videó

Vállalkozásuk az élet – Szávai Géza és Szávai Ilona 

Az Erdély TV videója




Keresés a honlapon:


Farkas András: A művészetről


 

A művészetről


A Szint kérdésére: "A művészet olyan objektív tevékenység, amely hat az emberi érzékszervekre, és agyi élvezetet okoz. Lásd gasztronómiai élvezet, szexuális élvezet, zenei élvezet, színházi élmény, múzeumi katarzis, balett, tapintási élvezet, lásd futuristák tapintó asztala, népi tánc, távfutás, endorfinok szabadulnak fel, elektromos stimulálás, drogok fogyasztása, fészbukolás, TV sorozatok, Kocsis Zoltán leül a zongora mellé, és nem csinál semmit, mert ez van a kottában (John Cage: 4 perc 33 másodperc), stb."

"Hja, és művészet az intellektuális élvezet, írás, zeneszerzés, matematikai tétel bizonyítása, feltalálás, sakk, kártya, rejtvényfejtés, jó beszélgetés (lásd Beuys), stb."

"No meg a festegetés, festés, kinek mi jut, a dalolás, a hümmögés, a meditálás, jóga, kristálynézés, kristálygömb-érzés, kártyajóslás, galaktikus utazás, horoszkópkészítés, verekedés, stb. Orrvérzés, fejfájás elmúlása, éhségérzet megszűnése, megmenekülés a szatírtól, a szatírkodás, stb."

"A gyilkolás, már akinek, a meghalás, már akinek, stb." 

"A dadogáson felülemelkedés, egy jó székelés, fiziológiai folyamatok, életfunkciók, gyors szívverés elmúlása, gyógyulás, stb." 

"Hősi halál, megőrülés, szülés, születés, macskadorombolás, tengerzúgás, erdősusogás hallgatása, kulcscsörömpölés, hazaérés, busz elérése, szóval az élvezet."

"Altatófüggőség, szerencsejáték-függőség, lovi. Az elméletek szerint a közepes arousal-szint, a homesztázis (egyensúlyi állapot) visszanyerése, az agykérgi közepes izgalom, az ideghálózat speciális aktivitása a magyarázat az alkotói tevékenységre és a műélvezetre. Nagyon fontos az objektiválódás, tehát nem elég, ha valaki csak szépeket gondol."

"Szóval a műalkotás és a műélvezet elsősorban élvezet, és nagyon fontos, mint mondtam, az objektiválódás, mondhatni a műtárgy, időbeli művészeteknél (zene, színház, versmondás, opera, operett, tánczene, performance, happening, act) ezt nehéz értelmezni. De kell!"

"Hát mi volt kérem az Andy Warhol factory-jában? Folyamatos műélvezet és alkotás."

(Az idézőjel az egyszeri sorozatszöveg. Saját magammal vita, kommentek jelölésére szolgál.)

Utólagos racionalizálás folyamán arra jutottam, hogy van egy jól meghatározott agyi állapot, amit műalkotási-folyamatnak tekintünk, meg van egy jól meghatározott agyi állapot, amit műélvezetnek tekintünk, és ezek agyfiziológiai eszközökkel nem különböztethetők meg az itt felsorolt állapotoktól és folyamatoktól. A gondolat őse az 1970-ben debütált Berlyne, kanadai agyfiziológus munkáiban van, aki két évtizedet meghatározott a művészetpszichológiai gondolkodásban, de minden esetre nem ment el ilyen szélsőségekig a folyamatok meghatározása terén, és nem sorolt ilyen részleteket. Ez mind a többi saját gondolat. Egy baj van, hogy el is hiszem, amit mondtam, írtam. Sőt, tanítottam hosszú ideig, megmételyezve a hallgatóim ezekkel a gondolatokkal.

A művészek között sok hasonló gondolatot találtam, elég legyen itt Beuysra utalnom, aki az együttgondolkodást pl. művészetnek tekintette az 5. Kasszeli Dokumentán, 100 órát beszélgetve két beszélgetőtárssal és az érdeklődőkkel.

 

  
  

Megjelent: 2018-08-10 15:59:38

 

Farkas András (Szentes, 1944) író, művészetpszichológus

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.