Videó

A tegnap.ma videója




Keresés a honlapon:


Kántor Zsolt: Csoóri-napló – Műhelyforgácsok, 2020

 

 

 

 

Csoóri-napló

Műhelyforgácsok, 2020



Hogyan válik a törvény létté, a képlet képzetté? Képzeletté. A jel valósággá. A szó tetté. Miként igazgatja a cselekedeteket a nyelv? A sorsot a beszéd. Ezekről gondolkodott leginkább akkoriban.


Nem a tudatból az észbe, nem gondolatból gondolatba, hanem Igéből Igébe és Szellemből szellembe, sőt: életből életbe, a könyvből a testbe megy Isten Beszéde. Az Ige működését boncolgatta.


Ha nem hangzik el az Úr Szelleme azon a helyen, ahol változást szeretnének, ott nem tud cselekedni a Logosz. Isten igazsága szenteli meg az embert, ez az igazság tartja bent az elválasztottságban, az elkülönültségben.


Esszük a mennyei kenyeret, az úrvacsora során, a kovász nélküli kenyeret, Jézus bűn nélküli testét. Isszuk Jézus vérét. Ettől lesz a hívő lélek újra „ártatlan”. A krisztusi vér legyőzi az eredendő bűnt. Újra makulátlanná, édeni Ádámmá válik a személyiség. A vér a benne lévő élet által szerez engesztelést. Eggyé válik az ego a Messiással.


Isten kiválasztásához van kötve a virágzás. Az áldás Jézustól jön. Áron vesszeje Mózes idejében még gyümölcsöt is érlelt egyetlen nap alatt. Kihajt otthon a vágott virág, amit a vázába tettél? Napról-napra jobban érzi magát a lakásodban? Igen. Sőt. Még termést is hoz. Ott élet van, ahol ez megtörténik. Ma is Jézus a rubin, a gyémánt, a topáz és a smaragd. Az evangélium szavai tartják a lelket az emberben. Nélküle semmi nem lett, ami lett.


A magyar nyelv olyan sajátosságokkal rendelkezik, ami legfeljebb a héberrel vagy a szanszkrittal rokonítható. A jelentés mindig mondás közben tágul, amikor mondja az ember. A jelentés nem rögzített, a jelentés mindig születő félben van. Azért van annyi lángész a magyaroknál, mert a nyelv súgja a zsenialitást. A magyar nyelvből beszéd közben feslik fel, jön elő a virtuozitás. Nem véletlen, hogy az irodalom e honban, első sorban morál és lelemény. Játék és lét.

 

 

 

  
  

Megjelent: 2024-06-17 20:00:00

 

Kántor Zsolt (1958-2023) költő, író, szerkesztő, pedagógus

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.