Videó

Vállalkozásuk az élet – Szávai Géza és Szávai Ilona 

Az Erdély TV videója




Keresés a honlapon:


Kántor Zsolt: Repce, cefre – A szent és a profán

 

 

 

 

Repce, cefre

A szent és a profán

 

Vannak dolgok, amiket akárhogy akar a világ, az idő elporlasztani, beszennyezni, nem tud. Ilyen a zene, a vers, a tánc, a képzőművészet, a filozófia, a hit (nem a vallás) és a sport (!). Ezek rendre kibújnak a temporalitás (időbeliség) öleléséből. Nem múlnak, csak telnek. Bizony! Megtelnek, telítődnek még inkább lényeggel, megtartó erővel, ahelyett, hogy kisebbé tehetné őket a félelem vagy a szidalmazás. Az ellenség azt akarná, hogy egyetlen percünk se maradjon az örök ügyekre. Az a helyzet, hogy a nemes dolgok az ellenerőket is felülmúlják.

Miért van ez így? Vélhetőleg Isten építette így bele a folyamatokba az időtlen értékeket, a mércét, amit senki nem tud felülírni. Jézus mondja, hogy nélkülem semmit nem tudtok cselekedni. És tényleg. Amióta megtörtént az engesztelés (megváltás), a dolgok állása merőben más. Legyőzte Valaki a sötétség erőit, Aki emberként jött, pedig Isten Fia volt (van).

Ezt a világ nem fogja fel. Nincs hozzá antennája, membránja se ítélőképessége. Hogy kik tartoznak a meg nem értők csoportjához, nem részletezi a lélek. Nem akar megsérteni senkit.

Tehát, amikor az emberré lett messiás átvette a büntetést helyettünk, magára csatolta a bűnök sokaságát, ne nekünk kelljen hordozni, elszenvedni, akkor, mivel Ő Maga, saját jogon nem követett el vétket, se bűnt, véghezvitt egy tökéletes áldozatot. A Mennyei Atya terve megvalósult. A kereszt megtörte a gonosz hatalmát, a halál elvesztette a hatalmát azok felett, akik hitet tettek Jézus engesztelése mellett. Kész. Egyszer s mindenkorra megnyílt az ajtó a textus/a testté lett Logosz által az Örökkévalóságba. De nem mindenki élt vele.

A háború szakadatlanul folyik. Nemcsak Ukrajnában. Mindenütt, csak a népek nagy százaléka süket és vak. Nem látja a történet/narratíva mögött a láthatatlan erők hadállásait. De, aki átment a halálból az életbe, mint mi, azok belekóstolhatnak a teremtett világ legédesebb ízeibe is, hogy előleget kapjanak a Menny javaiból. Ezért olvasnak, ihletett módon verset, hallgatnak zenét, néznek festményeket. Nem mindegy, milyen szívvel olvasunk. Ha él valakiben a szellem, akkor mélyebben megért. Magyarán: ha újjászületett keresztény az individuum, eggyel több érzékszerve van működésben. Az a készség, ami a legigazabb mérce. A megcselekedhető bekövetkezés, ami kihámozza az írásos jelsorból a jelentést. S az elme a szív kapuja.

Nem a cefre vezeti a bölcs ember tudatát immár, hanem a reménység-repce. A hangoztatás, megvallás, amikor az Ige eggyé válik az énnel. Egybeforr a kimondás és a megtörténés. A hithallásból van, a hallás isten Igéje által, ahogy a Róma levél kimondja.

 

 

  
  

Megjelent: 2022-04-05 19:00:00

 

Kántor Zsolt (1958-2023) költő, író, szerkesztő, pedagógus

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.