Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


Kántor Zsolt: Világ utáni világ – Olvasói jegyzetek A szellem fenomenológiája margójára

 

 

 

 

Világ utáni világ

Olvasói jegyzetek A szellem fenomenológiája margójára

(Részletek)

1

            A gondolat megtalálja alanyát. A szellem a testet. A lélek a szívet. A kenyérkocka besétál a szájba. Az ujjak kocsiján. Majd bor csúszik le a megdöntött pohár oldalán az ajkak közé. És átváltozik a természet. Felcsillan a szem. Megjelenik egy tiszta kép a pupilla tükrében.

            A valóság mindennek az alanya. Vele történik az állítás, az állítmány. Egy idő után szomjasak leszünk, ha használjuk a nyelvünk. Ezért kötelesek vagyunk inni a létfenntartás végett. Hogy maradjon meg, terjeszkedjen tovább a valóság, ami vagyunk, mint alanyok, a gondolat által, ami megtalál. Magunkba fogadjuk a bort. A szellemet. A vért. Újraírjuk a kertet, ami bennünk lakik. Akár nevethetünk is ezen, mert ez a perspektíva dekonstrukciója.

            Mégis a lét a lényeg. A tett. Hogy ki az alany, az tulajdonképp a motiváció miatt érdekes. Bár az is lehet, hogy maga a késztetés a történet alanya. De azután a cselekedetből visszahárul az alanyra a gondolkodás.  A lényeg kimeríti az alany természetét és túlmegy rajta, belenyúlik egy másik dimenzióba, ami már nem gondolat, hanem test és anyag. Cselekedet. Állítás. Szó és mégis anyagi létezés. A hang halmazállapota beszéd közben megváltozik.

2

            Az igazság alapja a szabadság. Ahhoz, hogy lehetséges legyen a döntés, az akarat független kell, hogy legyen a pólusoktól. A saját kontextusából is ki kell emelkednie, hogy rálásson a szituáció történeti hátterére. A szubjektum az általánosba esik bele. „A hangsúly kicsendül.” Ahogy Hegel írja.

            Itt a reflektálás szabadsága. Képzeletben sem csinálhatunk bármit. A felelősség a fantázia burkába is bele van kötve, mint köldökzsinór, ami összeköt a morállal. A múlttal. És itt kapjuk rajta az Abszolútum álarcát felöltő Beszédet. Ez tehát a tudat tudatlansága. Ettől még Isten a Lét. S a Lényeg is Ő. És kimondta a Fiút az Atya. A Logoszt tette testté. Ez a mi szerencsénk. Mázli.

  
  

Megjelent: 2018-07-14 19:26:51

 

Kántor Zsolt (1958-2023) költő, író, szerkesztő, pedagógus

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.