Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


Tóthné Hantos Katalin: Írótábor a háttérből

 

Előre bocsátom, nem vagyok író. Költeni is csak a pénzt tudom. Az emberiség azon kisebbségéhez tartozom, akik olvasnak.

Már hallom is a kérdést: mit keres egy hétköznapi ember az írótáborban? Fellengzősen mondhatnám, hogy az irodalmat, de ennél sokkal prózaibb az ok. A páromat kísértem el Tokajba.

Tokaji írótábor –ez a kifejezés az olvasó szemében a misztérium. Az író – mint más művészeti ág alkotója – megközelíthetetlennek tűnik. Olvassuk őket, hírek szólnak róluk, de lényük rejtve marad előttünk.

Talán pont ezért tavalyi első táborozásomkor megilletődve érkeztem meg. Nem tudtam elképzelni sem, mit fogok kezdeni a mai magyar irodalommal, illetve az irodalom mit kezd velem. Tartottam a kívülállás érzésétől, hát a jól megszokott biztonságba, a könyvbe menekültem. Míg a szerzők tanácskoztak, én olvastam. Az önkéntes száműzetés azonban nem tartott sokáig. Mert mindig akadt valaki, aki mellém ült az árnyas fa alá – sajnos nem tölgyfa volt, pedig milyen stílszerű lett volna -, mellém ült az irodalom. Beszélgettünk. Mily meglepő, hétköznapi témákról. No meg könyvekről, művekről. A kötetlen beszélgetések során kötetes és kötetlen szerzők is mellém sodródtak, s én rájöttem, hogy az író is ember, legyen bár idős vagy fiatal, ismert vagy a jövőben ismertté váló.

Az idén már félsz nélkül indultam a hosszú útra, Tokajba. A tavalyi beszélgetőtársak ismerősként üdvözöltek, s új ismerősöket is szereztem. Megtudtam, milyen viccelődős Pomogáts Béla, s mi a kedvenc kávéja; hogy szépen fejlődik Konczek József diófája; ki mindenkit ismer szülővárosomban Kunkovács László; hogy kíváncsi a fiatalokra Papp Tibor; hogy Zsille Gábor a kerékpározás szerelmese; s hogy mennyire szereti a kutyáját Turczi István…. Mi mindenre képes egy pohár Tokaji?!

Feltették a kérdést, volt –e haszna a jelenlétemnek. Volt. Már nemcsak tudás, hanem bizonyosság: az író is olyan, mint mi. Hétköznapi élettel, nem mindennapi gondolatokkal.

Irodalmat tanítva hitelesen tudom megválaszolni a 10 éves Marci kérdését: „Tanár néni! A költők mind halottak?”

Ma már nem csak egy egyszerű NEM lesz a felelet. Bizonyító történetek, személyes tapasztalatok támasztják majd alá a választ.

  
  

Megjelent: 2015-08-22 14:00:00

 

Tóthné Hantos Katalin (1970)

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.