Videó

A Ma7 csatorna videója




Keresés a honlapon:


Debreczeny György: Az én macskatörténetem, avagy A macska, aki nyúl

 

Történetesen egy macskatörténet. Vagy több. A macskát az emberrel együtt temetik el. A ciprusi Shilloukambos mellett feltártak egy egykori kőkorszaki település temetőjében egy sírt, amelyben az eltemetett ember mellett egy macska csontjait is megtalálták.[1]

Átszaladt az úton a fekete macska. A hatalomra a macska nem magyarázat. Szerencsétlenséget hoz mindkettő. Felfúvódás, szélgörcs és felfuvalkodottság jár a hatalommal errefelé. Ó, szegény hazám, te szegényház!

Köztudott dolog, hogy a macskák szeretnek meleg helyen heverészni, szunyókálni. Régebben, falun ezt az igényüket főként a kemencesutba húzódva elégíthették ki a házi macskák. A gombamód szaporodó panelházak, városok és a fűtéskorszerűsítés világában nehéz volt megfelelni ennek az elvárásnak, így ezen a téren is fejlesztésre volt szükség

A mérnöki találékonyságnak köszönhetően össze lehetett ötvözni a kemencesut melegét a panelházak egyedi adottságaival. Így született meg a radiátorra szerelhető macskaágy, mely már első ránézésre is melegséget és nyugalmat áraszt házi kedvencünknek.[2]

Átszaladt az úton a radiátorra szerelhető fekete macska., vele szaladt a kemencesut. Mögöttük jócskán lemaradva ott loholt a nagypapa. Lekenhetjük fehér festékkel, kevés is elég rá, feltéve ha nem óriási fekete kandúr. A nagypapa.

Átszaladnak az úton a feketére festett radiátorok. Nincs is kemencénk.

Létra híján a macskának fel kell ugrania a radiátorra szerelhető macskaágyra, vagy a gazdinak kell beletennie. Csak egy macska fér el benne. De legyünk rugalmasak: a macskaágyra is szerelhetünk radiátort.

A boszorkányok macska alakját is ölthetik. Freyát gyakran ábrázolták egy szekéren utazva, melyet két ló méretű szárnyas macska húzott. A menyasszonyoknak gyakran adtak ajándékba macskakölyköt az istennő nevében. Átszaladnak az úton az istennők.

Jaj, a macska! Megitta a cicácska a tejecskét? Macskajaj? Katzenjammer? Az este sokat ivott a macska. Másnaposság; sajátos, testi-lelki törődöttséggel járó, rossz közérzet, melyet erős alkoholfogyasztás után másnap érez az ember. Pedig nemcsak a macska jajgat, szokott az ember is.

A macskajaj (Coleus canina hybride) egy egynyári díszcsalán. Nem csak a macskákat, hanem a kutyákat is távol tartja a védeni kívánt területtől, pl. virágágyástól. Nincs is itt virágágyás. Pedig Magyarország virágoskert, nem macskavécé, úgyhogy jobban teszi, ha macskáját máshol vécézteti Kert-Magyarország közigazgatási határain belül. Vagy kívül, ahol minden tágasabb.

Így koncertezett a Katzenjammer. Nagyobb betűméret, kisebb betűméret, továbbküldés, nyomtatás.

A macskára a macska nem magyarázat. A mérnöki találékonyságának köszönhetően össze lehet ötvözni a macskát az emberrel, a virágágyással és a kutyával. Így viszonylag kis helyen is elférnek. Ha közös sírba temetik őket, örülnek majd a gazdag leletnek a jövő idő archeológusai.

Ha ki vagy éhezve az élő hangszerekre, érdemes június 11-én, szombaton az A38 felé kanyarodni, ahol négy csaj egy koncert alatt egy egész hordányit fog felvonultatni. A Katzenjammer Norvégiából jön.[3] A jó magyar katzenjammernak nincsen párja.

Vigyázz, ha megkarmol a macska. Vagyis akkor már késő. A macskakarom (Uncaria tomentosa) Dél-Amerika, főleg Peru őserdeiben honos. A növény akár 20-22 méter magasra is képes megnőni, kis ágacskái elágazódásánál jellegzetesen elhegyesedő, karomszerű képződmény található, erről nyerte a perui indiánok körében a macskakarom nevet. A népi gyógyászatban az őserdők lakói elsősorban gyulladáscsökkentőként, fertőzések kezelésére, daganatos elváltozások gyógyítására és ízületi panaszok enyhítésére használták.[4]

A 20-22 méteres macskákkal különösen vigyázz. Gondold el, mekkora lehet a karmuk!

A macska karma nem a macska karmája. Mit kell tudni a macska karmájáról? Hogyan kell ápolni a karmát?

A macska karma a megfelelő következménnyel jár, ahogy minden okozat egy okkal áll összefüggésben. A macska karma tágabb értelemben cselekedet, tett, mű. Mégis valóságos.

Amikor megkarmol. A macska karmát mégsem szabad összekeverni a sorssal, de azeleve elrendeléssel, és az újraszületés tanával sem.

Sokan egy macskakaromtól várják a megoldást. Mindenre az égvilágon. Pedig csak tőlünk függ, mi történik velünk és a karmunkkal.

Most pedig legyünk radikálisak! Mint egy macskagyökér! A macskagyökérnek, amit a botanikusok Valeriana officinalis L-nek neveznek, sok népi elnevezése van: macskagyökönke, háromláb, büdösgyökér, holdgyökér.

Nedves réteken, száraz helyeken egyaránt előfordul, az alföldtől a hegyekig. Kertben is jól lehet nevelni. Erős növekedésű évelő növény, amely eléri az 1m magasságot. Szára, melyen nagy, páratlanul szárnyalt levelek állnak keresztben átellenesen, barázdás és csöves. Ernyőben elrendezve állnak a rügyvégeken a kis, piros-fehér virágok, amelyek június, július és augusztus hónapban nyílnak. Nálunk a macskagyökérnek különféle al- és mellékfajtái fordulnak elő, amelyek a virág színében (néha sötétebb, néha világosabb, egészen a tiszta fehérig) és a szárnylevelek számában különböznek (egyszer csak tizenegy, máskor akár huszonegy). Orvosi használatra a macskagyökeret kultúrában ültetik.[5]

Amikor kórházban dolgoztam, Valerianát csepegtettünk bőségesen egy vattadarabra, és kiraktuk este a kezelő ablakán, a bádogtetőre. Egész éjszaka jöttek a jófajta nőstényillatra a kandúrok, kaparászták a bádogtetőt, szép macskazenével örvendeztetve meg kezelős kollégánkat.

Ja igen, a macska. Majd’ elfelejtettem. Na szóval a macska.

Lesből támadva teszi mozgásképtelenné zsákmányállatát, majd hosszú szemfogával megsebzi a gerincvelőt, illetve a nyaki verőeret vagy a nyaki gyűjtőeret átszakítva súlyos vérzést okoz, esetleg a légcső összezúzásával fojtja meg áldozatát.[6]

Igen, a macska. Aki nyúl. De miért is?

A 2011-es év a kínai horoszkópban a Nyúl éve. Az új kínai év 2011. február 3-án kezdődik és 2012. január 23-án végződik, amikor a Sárkány évébe lépünk. A Kínai horoszkóp időnként a Nyúl éve helyett a Macska éve néven említi ezt az időszakot – A kettő azonos![7]

Még szerencse.

Már megijedtem, hogy kezdhetem elölről a nyúllal.

Valahogy így kezdeném: nyúl, nyúlketrec, nyúlcipő, nyúlcipőbolt, nyúltenyésztés, Nyúl község honlapja, Nyúl község holnapja.

De hát szerencsémre, most az egyszer megúsztam.

Olvassátok szeretettel a mellékelt macskarajzot is.

Ti is rajzoljatok sokat a Macska évében!

[1] : http://hu.wikipedia.org/wiki/Macska
[2] : http://furatermek.blog.hu/2011/03/20/radiatorra_szerelheto_macskaagy_1
[3] : http://kultblog.hu/archives/2011/06/05/2011-06-11-Katzenjammer-A38/
[4] : http://www.hazipatika.com/topics/gyogynovenytar/articles/Mire_jo_a_macskakarom?aid=20011217154633
[5] : http://tenshike.mindenkilapja.hu/html/18471173/render/gyogyito-novenyek
[6] : http://hu.wikipedia.org/wiki/Macska#Vad.C3.A1szat_.C3.A9s_.C3.A9trend
[7] : http://twice.hu/horoszkop/kinai-horoszkop-2011-nyul-eve

 

 

macskaversnek indult

nem mindegy hogy tizenegy
vagy huszonegy
a szárnylevelek száma
nem mindegy
a szárnyak csapkodása
páratlanul szárnyalt
összetett
szétszedett
sziromlevelek
nem mindegy hogy csészék
vagy csészelevelek
nem mindegy hogy macska
vagy macskagyökerek
a macskajaj
egynyári díszcsalán
a macskakarom
20-22 méteres
Peruból származó
gyógynövényke
büdösgyökér holdgyökér
háromláb
macskagyökönke
mind aranyat ér
de a cickafark
(Achillea millefolium)
a jó
vérző aranyér
ellen
nomármost a versből
véletlenül
kimaradt a macska
vagyis direktben
csak egyszer szerepelt
pedig macskaversnek indult
istenbizony

  
  

Megjelent: 2015-05-18 16:00:00

 

Debreczeny György (Budapest, 1958) költő, a Veranda Művészeti Csoport Alapító tagja

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.