Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


Virág Lajos: „Petőfi év – az alkotók üzenetei” A KÉVE Művészeti Társaság Költészetnapi tárlata

 

 

 

 

Petőfi év – az alkotók üzenetei”

A KÉVE Művészeti Társaság Költészetnapi tárlata

 

 

A KÉVE Művészeti Társaság idén is megrendezi immár hagyományos Költészetnapi tárlatát 2023. április 11- én. Mivel ebben az évben ünnepeljük nagy költőnk, Petőfi Sándor születésének a 200. évfordulóját, ezért választottuk tárlatunk a címének a következőt: „Petőfi év – az alkotók üzenetei”.


Mi alkotók, akik Petőfi Sándor szellemi örököseinek valljuk magunkat, a nagy költőhöz hasonlóan az alkotásainkkal üzenünk a szemlélődőknek, a látogatóknak, hiszen mi is a saját életünk eseményeiből, történéseiből merítkezünk, megélt élményeinket jelenítjük meg a versekkel és a fotókkal, így mutatva fel személyiségünket a nyilvánosság előtt.

A tárlatunk címe utalás és egyben megemlékezés is Petőfi Sándor győri kapcsolatára, mely az országos megemlékezések egyik elfeledett mozzanata, kifelejtett epizódja.

Győrben 1847. január 02- án jelent meg dr. Kovács Pál szerkesztésében, országosan első vidéki lapként a HAZÁNK című folyóirat. Ebben a lapban jelentek meg először Petőfi Sándor versei, mint a "Csalogányok és pacsirták", és további 22 verse, köztük a "Kutyakaparó", az "Egy gondolat bánt engemet...", és a "XIX. század költői".

A tárlaton nem Petőfi Sándor verseit dolgozzuk fel, nem Petőfi Sándorral kapcsolatos anyagokat mutatunk fel, hanem amint a cím is utal rá, a nagy eseményhez csatlakozva a magunk egyszerű, de nagyszerű eszközeivel, alkotásaival, üzeneteivel.

Az üzenetek megfogalmazásának és célba juttatásának eszközeként a megnyitón performance- ra invitáljuk a résztvevőket. A performance során kísérletet teszünk egy dadaista vers megalkotására, mely később, a finisszázs során zajló záróbeszélgetés alkalmával kerül bemutatásra.

 A KÉVE MŰVÉSZETI TÁRSASÁG 2021-ben alakult kép készítők és vers alkotók közös elhatározásából. Csoportunk olyan összművészeti alapon álló közösség, ahol az alkotók önálló munkája áll az alkotócsoport középpontjában, az alkotás közösségben és egyénileg zajlik.

 

Virág Lajos

 

 

 

  
  

Megjelent: 2023-04-09 20:00:00

 

Virág Lajos, vizuális barangoló és fényvadász, a Győri Fotóklub Egyesület alkotója. 

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.