Videó

A tegnap.ma videója
Keresés a honlapon:


40. Magyar Sajtófotó Kiállítás

 

 

 

 


 

 

A MÚOSZ FOTÓRIPORTEREK SZAKOSZTÁLYA és a MAGYAR NEMZETI MÚZEUM szervezésében 2022. április 26-án, kedden, 11 órakor megnyílt a 40. Magyar Sajtófotó Pályázat díjnyertes képeiből rendezett 40. Magyar Sajtófotó Kiállítás.

A kiállítást Rédei Ferenc Balogh Rudolf-díjas, Fotóriporteri Életműdíjas fotóriporter nyitotta meg.

A megnyitó egyben díjátadó is volt, a két nagydíjast, a tizennégy kategória első három helyezettjét és a különdíjak nyerteseit köszöntötték a rendezők Tettemanti Béla által tervezett oklevekkel.

A MÚOSZ Nagydíját a legkiemelkedőbb teljesítményért

Móricz-Sabján Simon (Világgazdaság): Második élet című képriportjával érdemelte ki.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által adományozott André Kertész-nagydíjat a legjobb emberközpontú dokumentarista fotográfiáért

Bődey János (Telex.hu): Anya éljen, ezt az egy ajándékot kérték karácsonyra című munkájával nyerte el.

A pályázattal párhuzamosan a MÚOSZ Fotóriporterek Szakosztálya meghirdetett egy tervezői díjat és egy könyvpályázatot is.

Molnár István-díj a legjobb képhasználatért – egy szabadon választott megjelent vagy tervezési fázisban lévő, fotósorozatot bemutató layout:

A díj nyertese Heltai Ákos tipográfus. A díj felajánlója és 10 esztendeje támogatója: Michael Gervers és Marc Gervers.

Gera Mihály-díj az elmúlt 5 év legszebb fotóalbumáért, amelynek képanyagát magyar, határon túli magyar, vagy Magyarországon élő külföldi szerző(k) fényképezte. A zsűri a fotóanyag minőségén és eredetiségén kívül a tipográfia és a nyomtatás minőségét is figyelembe vette.

A díj nyertese: FORTEPAN MASTERS – Kollektív fotográfia a 20. századból című kötet; ötletgazda és művészeti vezető Barakonyi Szabolcs, kreatív koncepció Salát Zalán Péter, felelős kiadó Simó György, szerkesztő Szilágyi Róza Tekla.

A kiállítás megnyitásával egyidőben jelent meg Az év fotói album, amely harminc éve kisérője a Magyar Sajtófotó Pályázatnak és Kiállításnak. A kötetben valamennyi díjnyertes fotó megtalálható, ezeken kívül a szerkesztő, Bánkuti András válogatást közöl a tavalyi esztendő eseményeit leginkább jellemző, pályázatra beküldött fotókból. Az év fotói album a Nemzeti Múzeumban, a Capa Központban és az év során még néhány könyvesboltban megvásárolható.

A 40. Magyar Sajtófotó Pályázatra 245 fotográfus 2305 pályaművet töltött fel. Az egyedi és a sorozat kategóriákba benevezett képek száma összesen: 5810.

A zsűri tagjai voltak: Szlukovényi Tamás (elnök), a Toronto/London székhelyű Archive of Modern Conflict kurátora, a Reuters volt globális fotó főszerkesztője; Joao Silva, portugál születésű, a Dél-afrikai Köztársaságban élő, háborús fotóriporter, a New York Times munkatársa; Donald Weber fotóriporter, a Hágai Királyi Művészeti Akadémia Photography és Society mesterprogramjának vezetője és a Leideni Egyetem PhD kandidátusa; Révész Tamás fotográfus, a World Press Photo pályázat többszörös zsűritagja, aki harminc éve a magyarországi Word Press Photo kiállítás szervezője; Lois Lammerhuber fotográfus és könyvkiadó, a Festival La Gacilly - Baden Photo alapító igazgatója, akinek váratlan megbetegedése után, a zsűritagok egyetértésével, Szlukovényi Tamás elnök Szigeti Tamást kérte fel a helyettesítésre.

A helyezések mellett különdíjakról is döntött a zsűri. A kategóriák, a díjazottak névsora és minden pályamű megtekinthető a https://www.sajto-foto.hu/ oldalon. bevezető tanulmánya után Bánkuti Andrásnak, a kiállítás kurátorának a válogatását nézhetik végig az elmúlt négy évtized sajtófotó pályázataira benyújtott képekből.

A kiállítás 2022. május 29-ig tekinthető meg a Magyar Nemzeti Múzeumban.Forrás: Bánkuti András, a MÚOSZ Fotóriporterek Szakosztályának elnöke

  
  

Megjelent: 2022-04-27 06:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.