Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


Kecskeméti Kálmán: Lajos bácsi

 

 

 

 

Lajos bácsi

 

Vagy ahogy csak magunk közt emlegettük: Lali, Barta Lali. Magunk közt – ez azt jelenti: Molnár Péter festőművész barátom, Mensáros Zoltán író, a színművész bátyja, Laci és jómagam.

Barta Lali a Váci úton lakott. Amikor becsengettünk hozzá a megbeszélt időben, piros pettyes fejkendőben nyitott ajtót, kezében fakanállal. Épp vacsorát készített. A konyhaszekrényt volt élettársa, Rozsda Endre festette ki. Lali homoszexuális volt, ezt nem tagadta, de jóformán soha nem került szóba ez a téma.

Leültetett, majd egy köteg rajzot tett az ölünkbe, hogy lapozgassuk. A finom ceruzarajzok, szoborvázlatok, selyempapírral voltak elválasztva, hogy ne kenődjenek el.

Mostál kezet? – szólt a kérdés, mert ha nem, azonnal kezet kellett mosni a lapozgatás előtt.

Lalinak a Nemzeti Galériában volt egy szobra a század elejéről. Kisméretű plasztika volt, talán gipsz esetleg kerámia a címe Pásztorlányka volt. Kis figurális szobor volt.

A lakásban körbe polcrendszer állt és azon szobrok sorakoztak. Kisméretű absztrakt gipsz szobrok.

Jean Arp művekre emlékeztetők.

 


Barta Lajos – Perneczky Géza felvétele

 

Lali nem állíthatott ki, mert mint absztrakt szobrász le volt tiltva. Mégis néha kapott köztéri megbízást pl. a Krisztinavárosban a BUVÁTI tervezőiroda melletti lépcsőfordulóban két fókát ábrázoló szobrát felállították, bár a zsűri előtte megjegyezte: nem ártana 30%-kal megfókásítani a szobrot. A Gellérthegyen egy játszótéren 3 lovacskás szobrát nagyon szerették a gyerekek – ez boldoggá tette. Legnagyobb megbízása a siófoki szálloda előtti Napóra szobra volt.

 


A Gellérthegyi szobor a játszótéren

 

A műterme a várkertbazár műteremsorában volt. Itt készítette gondosan megmintázott gipszszobrait és ha találkoztunk a várkert kioszk teraszán ittuk a kávéinkat. Itt egyébként női zenekar szolgáltatta a zenét.

Lali szórakozott volt és feledékeny.

  Tudod – kezdte a történetet – nálam otthon a földön van a telefon s ha valaki felhív ott guggolok a telefon mellett. A múltkor felhívott egy barátnőm, aki rendkívül sokat beszélt, és amikor befejezte alig tudtam felállni, ha nincs ott az ajtó aminek a kilincsébe belekapaszkodhatok, máig ott guggolok, – mondta és ekképp fejezte be – pedig ennek már két éve.

Más alkalommal a Lugas étteremben találkoztunk véletlenül.

Mit csinálsz itt Lali? – kérdeztem.

Mire ő:

– Majakovszkij Klárára várok!

Rövidesen meg is érkezett a hölgy és bemutatkozott:

Majerszki Klára vagyok.

Egyszer az Astoria szálló előtt találkoztunk:

– Most láttam egy szovjet filmet az Uránia moziban: Baktat a katona címűt.

Rögtön tudtam, hogy a Ballada a katonáról című filmet látta.

– Meghívlak egy kávéra, nyertem a lottón! Kettes találatom volt, 10 forintot nyertem.

1965-ben úgy döntött, hogy kivándorol, felkeresi régi élettársát, Rozsda Endrét. Bizonytalan volt. Több alkalommal is tárgyalt az útlevél osztállyal. Végül feltették neki a kérdést: Most eldöntötte, hogy végleg kivándorló útlevelet kér, vagy sem? Lali válaszolt: ha jól érzem magam odakint, akkor kint maradok, ha nem, akkor hazajövök. Ilyen kivándorlás akkoriban azonban nem volt.

Mensáros Zoltánnal segítettünk összecsomagolni a szobrait, miután a Nemzeti Galéria ráütötte a pecsétet: "Értéktelen gipsz anyag – kivihető". El tudom képzelni mit érzett a 66 éves magyar szobrász életműve ezen értékelésen.

Végül Kölnbe távozott. Rozsdával a kapcsolatuk nem jött össze. Egy gazdag megbízójának köszönhetően nem voltak anyagi gondjai. Mensáros László meglátogatta és azt állította, hogy Lali zongorán játszotta Lehár Mosoly országából a "vágyom egy nő után" című slágert.

Kölnben hunyt el, 87 évesen, 1986. május 8-án.

 

 

  
  

Megjelent: 2021-03-21 14:00:00

 

Kecskeméti Kálmán (Budapest, 1942) fotóművész, festő, grafikus

 

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.