Videó

A PécsTV videója




Keresés a honlapon:


Rimóczi László: Mese az emberről, aki mindenkinek beszól

 

Mese az emberről, aki mindenkinek beszól

 

...Ilyen még hol nem volt? Nem az Óperenciáson túl él, de téged biztosan túl él ez a kurta farkú malac.
Egy verőfényes szerda reggelen a Mindenkinek Beszóló Ember kipattant az ágyból, nagyot nyújtózott, majd kaján vigyorral azt mondta:
Tökéletes nap a mai, hogy mindenkinek megmondjam a magamét! Jogom van hozzá, mert én már mindent tudok, és mindent láttam! Rajtam kívül mindenki egy rossz vicc!
Szaporán felrántotta beszólogatós pulóverét, hozzá a kötekedő gatyáját, azzal uzsgyi, ki az utcára. Csendben meglapult egy fa mögött. Várta az alkalmat. A préda hamarosan meg is jelent, szomszédja, az a szemétláda, rosszul helyezte ki a szemétládáját! Kilógott az úttestre, legalább 10 centire! Oda is ordított neki:
Hé, szomszéd, látom ám, mit csinál. Nem kéne bután kirakni a kukát! Ha egy kis eszed volna, beljebb húznád – majd vihogva elinalt.
Meg sem állt a Főközértig. Azért szeretett ide járni, mert az eladók nem szólhattak neki vissza, itt mindig neki volt igaza, különben kéri a panaszkönyvet. Ma is vásárlási szándék nélkül érkezett, csak az alkalmat kereste, hogy leteremtsen valakit. Kereste a Hibást, mindennek okozóját. Hogy, hogy nem, hamarosan ki is szúrt egy helyre eladókislányt a zöldség-gyümölcs osztályon. Odalépett, és úgy tett, mintha az import őszibarackot mustrálgatná. Csendben várakozott, leste, mibe köthet bele. Hamar meg is találta:
Kisasszony, magának hosszabb a haja megengedettnél. És még rondán is van festve. Föl kéne jelenteni. Ha káposzta lennék, most rögvest megsavanyodnék.
A kislány sírva fakadt, a Mindenkinek Beszóló Embert pedig édes elégedettség töltötte el.
Tűzbe jöttem - gondolta. - Gyerünk a postára!
Kígyózó sorok az ablakok előtt. Nem volt befizetni valója, nem is azért szokott idejárni, amúgy lopja az áramot meg a vizet. Látta, hogy a középső ablak zárva. Megállt előtte és veszettül elkezdett rajta dörömbölni:
Hé, itt nincs senki! Miért nincs ez az ablak?
Lompos biztonsági őr lépett oda hozzá:
Uram, álljon be a sorba, mint a többiek!
Hát, én nem vagyok többiek! Tudod, ki vagyok én??
A biztonsági őr soha nem tudta meg, mert a bátor Mindenkinek Beszóló Ember elszaladt.

    Az internet volt a kedvenc vadászterülete. Chat-en ugyanolyan szívesen szólt be ismeretleneknek, mint kommentben. Itt bátran kiengedhette haragját, mert nem fenyegette az eltángálás veszélye.
Néha kedve szottyant ahhoz is, hogy körbetelefonálja a kereskedelmi rádiókat és minden műsorvezetőnek beszóljon. Ahol már ismerik, rögtön lecsapják, akkor jön az SMS-sortűz. Férfi munka ez!

Elsétált az újságos előtt, az eladó éppen egy szendvicsen rágódott. A Mindenkinek Beszóló Ember most sem állta meg szó nélkül, foghegyről oda is vakkantott az atlétatrikós fickónak:
Nem kéne a járókelők szeme láttára ennie. Arról nem is beszélve, hogy lemorzsálja a híreket. Marha!
Az újságosnak sem kellett több, letette leszólt táplálékát, hamarjában összetekert három hírlapot és fenyegetően elindult az ember felé, aki beleszólt az ebédjébe. A Mindenkinek Beszóló Ember a nyakába kapta a lábát és huss! elinalt. Nem várta meg a megtorlást, ami valószínűleg be is következett volna, mert az újságos így kiabált utána:
Egyszer nagyon meg fogod majd ütni a bokádat, Mindenkinek Beszóló Ember!

    Két sarkot szaladt lóhalálában, s alig pihegte ki magát, amikor egy biciklis tekert el mellette. Azonnal utána is vágta:
Biciklisáv, te nagyon okos!!
Emberére akadt, mert a srác visszakanyarodott és megállt előtte:
Mi bajod van?
Mondom, biciklisáv.
Hol látsz olyat? Itt nincs is!
Azért menjél oda, ahol van!
Majd te megmondod, mi?
Meg hát. Én vagyok a Mindenkinek Beszóló Ember!
Hát, maga az...? - képedt el a kerékpáros. - Magasabbnak képzeltem.
Mindenkinek Beszóló Ember szomorúan elsomfordált. Alacsonynak érezte magát.
Azt is nehezen viselte, ha visszaszóltak neki, de ez az életmód némi rizikóval jár.
Még ma is él.

 

 

 

  
  

Megjelent: 2017-10-22 16:00:07

 

Rimóczi László (1979) újságíró,  a Veranda Művészeti Csoport alapító tagja

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.