Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


Kiltau Kinga: 1-es sorozat

Kiltau Kinga: Retro VI. 

 

Ezen a héten Kiltau Kinga ötvös- és festőművész képeiből mutatunk be válogatást. A szerző ezekkel a szavakkal ajánlja figyelmünkbe munkáit: 

 

"Soha nem gondoltam volna, hogy tanár leszek…De… A tanítás olyan, mint a színkeverés…. a festészet… a diákok, a színek –az iskola, a paletta… a kimeneteli végső szín ereje, tüzessége vagy finom árnyalata rajtunk múlik. Érdekes dolog a pedagógus és a tanuló esete…Hiszen mindkét fél csak annyit tehet, hogy magában bízik, miközben a másikra figyel… Mert elvileg szükségünk van a másikra, de gyakorlatilag csak azon múlik minden, hogy ki mennyire hisz magában. Olyan ez, mint a párkapcsolat. A téma örök vagy az örök téma? A nő. Nő fest nőről, önmagáról. Az asszonylétről, örömről, titokról, fájdalomról, vívódásról. Az íves, hullámzó formák, körök, sejtek mind a női lét attribútumai. A lágy, sokszor lazúros, transzparens felületeken a rés, a szakítás, a hasadék teremt feszültséget vagy nyugalmat, kiegyensúlyozottságot. A rétegek egymásra vagy egymásba épülése alapjelenség a munkákon. Rés, amin keresztül innen oda juthatunk, és onnan ide, amin keresztül Shakespeare szerelmes hősei a Szentivánéji álomban suttognak… Ezek a munkák, mint egy képeskönyv, mint egy napló, az érzelemvilágnak színes kottafüzetei, és egyben tükrök, az önmegismerés tükrei."

 

 

Tovább Kiltau Kinga Galériájába >>>

 

 

  
  

Megjelent: 2024-03-02 06:00:00

 

Kiltau Kinga (Pécs, 1976), rajz-festés-mintázás szaktanár, Pécsi Művészeti Gimnázium, Szakgimnázium és Technikum

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.