Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


Cserenkó Gábor: Az egyén helyzete és lehetőségei, az adott történelmi és társadalmi szorításban

 

Az egyén helyzete és lehetőségei, az adott történelmi és társadalmi szorításban

 

Kaiser László: A fekete emberek című könyvéről



Kaiser László író - költő új novelláskötettel lepte meg a közönséget. A fekete emberek címmel gyűjtötte egybe közelmúltban született írásait, mely a 85. Ünnepi Könyvhétre jelent meg. Történetei élet- szelvények. Kordokumentumok, líra helyzetjelentések a XX. század második feléről. Melyhez egy Juhász Gyula idézetet választott mottóul: „ A szálló évekkel / Sok minden megy el, / De a szív, a koldus / Tovább énekel. Ami emlék, szebb is / Mint az, ami él, / Romok itt ragyognak / Hűs hold fényinél.” A Tiszapart költőjének Emlék című versében szerepelnek ezek a sorok, amit a szerző Kaiser László korántsem "csak" az emlékek, az élmények, miatt választott, hanem, mert ezek között a leírt kalandok között konkrétan a városhoz fűzödő emlékek is szerepelnek. Az író ugyanis Szegeden végezte a magyar-történelem szakot.

A kötet tizenkét novellát tartalmaz, történetei különböző években játszódnak. Egy magyar férfi életének mozaikdarabkái, egészen kisgyermekkortól kezdve. Megtalálhatóak így benne az ötvenes évekről szóló írások ugyanúgy, mint a bohém főiskolás években játszódók. Novellái a rendszerváltásig követhetők, vagy ahogy a könyv hátoldalán olvasható egészen " a tegnapi máig " .

A felhőtlen gyermekkorban, az iskolaévekben, a csínytevős diákévekben jatszódik az írásoknak majdnem a fele. A nosztalgikus hangulatú Mennyből az angyal vagy a szintén újlipótvárosi környezetben játszódó Tűz van, Mami! , éppúgy a gyermeki rácsodálkozást festi meg, mint az iskolai milliőben megmutatkozó Egy döglött macska, vagy a Barátok a víznek partján , amikor valami egész eltörött. Amikor lassan sor kerül arra amikor jobb belátni, hogy olyan az élet, amilyen. Illetve, hogy miért is olyan, amilyen. Ahol a kötetcím adó fekete emberek, nem is biztos, hogy feketék. Nem biztos, hogy tőlük kell óvakódni, nem biztos, hogy őket kell messze elkerülni. Mert akitől óvakodnunk kellene, lehet, hogy a közelünkben él (Jól kezdődött a nap).

A könyv második felének történeteiben már egy idősebb főhös köszön vissza. A mondén, társasági életről szóló Végre egy kultúrember vagy A kubai lányok című éppannyira fesziti a társadalmi különbségek rejtett hajlatait is, mint A ház titka című, hajléktalan - kérdésről szóló novella. De a rendszerváltozást követő évek anyagi nehézségeit sejteti az Egy kocsiban című írás is.

Kaiser László előző könyve elvált apákról szólt. Súlyos helyzetüket vizsgálva, problémákról és tendenciákról írt. Most megjelent kötetébe Staccato, avagy egy magyar apa stációi címmel került bele egy novella, melyet az előző könyve készítésekor szerzett tapasztalatait használta fel.

 

Kaiser László kötete érvényes lenyomata korunknak.

 

Hungarovox Bt. 2014

ISBN: 9786155351662



  
  

Megjelent: 2014-12-27 17:00:00

 

Cserenkó Gábor (1978, Kalocsa) író

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.