Videó

Részlet az MTVA P´amende, 2024.04.18-i adásából a henti79 csatornán.




Keresés a honlapon:


Caliopia Tocală: Vízszobrok

 

 

 

 

Caliopia Tocală: Vízszobrok

 

 

 

 

 

CALIOPIA TOCALÃ (Caliopia Hodorogea) költő, prózaíró, drámaíró, 1958. április 7-én született a Ia?i megyei Cozme?ti városában. A jászvásári "Al. I. Cuza" Egyetemen szerzett tanári diplomát. A Vasile Lupu Iskola román nyelv és irodalom tanára. a "Nagy Szent Vaszil" ortodox szeminárium teológusa. A Romániai Írók Szövetségének tagja. Próza kötetei: Rabságban, A sors szimfóniái, Ikrek, drámakötetei: Foglyok, Kettős életek, Alteregó), verseskötete: Vízszobrok.

 

Caliopia Tocală, a tehetséges román költőnő Vízszobrok című kötete afféle rezüméje lehetne Cioran egzisztencialista filozófiájának. Ahogy ő fogalmaz az „univerzum természetesen Cioran szomorúságának alkotása”. A kötet szuggesztív metaforikus címe a formák állandótlanságára és mulandóságára, az idő szüntelen áramlására hívja fel a figyelmet. Folyamatosan az írói lét felől közelítve reflektál önmagára, ő a forrás, akiben versek és sok regény szunnyad, belőle születik, de ő maga az alkotás is, mely véletlen(szerű) szoborként észlelhető „a vízesés zuhatagának egy pillanatában”. Ez a vissza-visszatérő véletlenszerűség is a megszólalás nehézségére vezethető vissza. Bár az életét bontja ki versekben, amit állít egyetemes, szava az „ősi csend”, máshol „a nagy semmi visszhangja” – írja Murányi Zita a könyv utószavában.

 

Olvass bele itt, itt és itt is!

 

Caliopia Tocală: Vízszobrok

Fordító: Balázs F. Attila

Kiadó: AB-ART Könyvkiadó

Várható megjelenés: 2024. 04.

Sorozat: Lyra omnis

Oldalak száma: 72

ISBN: 9786156687159

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  
  

Megjelent: 2024-04-18 20:00:00

 

Caliopia Tocală (Cozmesti, 1958) román költő

 

Balázs F. Attila (1954) költő, műfordító

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.