Videó

Vállalkozásuk az élet – Szávai Géza és Szávai Ilona 

Az Erdély TV videója




Keresés a honlapon:


Feliks Netz: Földtengelycsikorgás

 

 

 

Feliks Netz: Földtengelycsikorgás

 

FELIKS NETZ (1939–2015) költő, író, műfordító, hungarista, szerkesztő. A sziléziai Katowicében élt. Évtizedeken át népszerűsítette hazájában a magyar irodalmat, Márai Sándor első lengyel fordítója. Munkásságát több rangos díjjal jutalmazták. A Földtengelycsikorgás az első magyar nyelvű verseskötete.

 

Földtengelycsikorgás – a 2015-ben elhunyt lengyel költő, Feliks Netz válogatott verseihez azért választottam ezt a kötetcímet, mert visszatérő motívumként több szövegben előfordul, a szerző láthatólag fontosnak tartotta, és e kifejezés találóan jellemzi közös történelmünket. Az évszázadok során mi, magyarok és lengyelek, sűrűn megtapasztaltuk földünk tengelyének csikordulását: nálunk mintha folyton helyi világvége lett volna, időszakos égszakadással kísért országos földindulás. Ám ezt a többszörösen összetett szót mostanság az egész emberiség időszerűnek érezheti az Európa keleti szélén tomboló háború árnyékában, a klímaváltozás hatásait nyögve, miközben szegények milliói indulnak meg új területek felé: nyikorog a Föld tengelye.

Feliks Netz költészete egyszerre történelmi és időszerű, ragaszkodó és újító. Személyében a magyar kultúra elkötelezett nagykövetét tisztelhetjük, Márai Sándor első lengyel fordítóját. Több mint húsz éve mondogattam: feltétlenül tartozunk annyival Netznek, hogy verseiből önálló magyar nyelvű könyv legyen. S most itt ez a gyűjtemény: fajsúlyos, izgalmas költészet.”

 

Zsille Gábor

 

Olvass bele >>>

 

Feliks Netz

Földtengelycsikorgás

Parnasszus Kiadó 2023

ISBN 9786156395139

Fordította: Zsille Gábor

 

 

  
  

Megjelent: 2023-06-07 06:00:00

 

Zsille Gábor (Budapest, 1972) költő, műfordító, szerkesztő

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.