Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


Bak Rita: A Turczi Íróiskola bemutatása 3.

 

A Turczi Íróiskola növendéke Hajós Eszter, aki Gyökeret veret című novellájával érdekes élethelyzetet ábrázol. Egy emberről szól a novella, aki fát ültet, nagyon hosszútávú tervei vannak, de hiába az ő akarata, a föld kemény és sokszor a fák feladják a küzdelmet, nem gyökereznek, nem nőnek tovább. A novella hangvétele kissé pesszimista: „Azok a magok, melyekhez szóltak egy-két szót, nagyobb valószínűséggel hajtottak ki, mint azok, amelyek sohasem hallottak semmiféle biztatást. Állították azok az emberek, akik beszéltek a magokhoz. Akik nem beszéltek a magokhoz, azok egyébként sem nagyon mondtak semmit. Nem is szabad annyit beszélni, a puszta létezés fáradság, egy olyan körforgásban, amelyből nem vezet ki út.” A föld túl kemény, még a fák is alig nőnek ki itt, nemhogy a virágok, növények. Az álomban igen, de az álom rövid és hamar fel lehet belőle ébredni.

Dankó Tímea Mellékhatás című megrendítő novellájában egy pszichiátriai beteg gyilkos tettét írja le, de minden csak sejthető, nem tudjuk a részleteket, apró emléktöredékekből áll össze a történet, módosult tudatállapotban, gyógyszerek mellékhatása alatt, vérben, önkívületben, izomgyengeségben, a lelki megsemmisülés határán. A padló véres és a főhős mint posztmodern Ágnes asszony mos egyre és mosakodik is szinte önkívületben. A novella utolsó mondata: ’ Minden rendben.” mintha önmegnyugtatás lenne és az olvasók megnyugatása is, helyreállt a rend, de vajon tényleg helyreállt?

Tóth Dorottya Normafa című novellájában egy felső középosztálybeli nő futását követhetjük nyomon a Normafánál. A nő hirtelen egy hajléktalant vesz észre, aki vörös húsdarabot tart a kezében és gyurmázik vele. Sokkot kap, beül az autójába, de közeli, csodálatos otthonában sem tud megnyugodni, gyorsan rendet rak, kiszellőztet és a szennyesbe dobja a férfi alsóneműt. „Még a nap is épp negyvenöt fokban tört meg a ház üvegfalán.” zárja le novelláját a szerző.

Mind a három novella társadalmiag érzékeny, reflektál korunk viszonyaira, az első novella hőse fákat próbál ültetni, kevés sikerrel, ebben novellában gyökértelenség, a másodikban az őrület, a harmadikban a hajléktalanságtól való félelem dominál.

A fenti három szerzőt szintén szeretettel ajánlom a Holdkatlan olvasóinak.

  
  

Megjelent: 2015-12-14 01:00:00

 

Bak Rita (1974, Budapest) költő

A Holdkatlan Szépirodalmi és Művészeti Folyóirat szerkesztője.

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.